Dylan Dog 5: Anna Nevers genfærd

Efter en uge med flere sportslige gysere ser Kent Damgaard nærmere på det seneste bind i serien om mareridtsdetektiven Dylan Dog, som denne gang må hjælpe en ven der er plaget af et spøgelse … eller er han?

Dylan Dog 5Efter de første par hæfter med Dylan Dog kunne man godt forledes til at tro, at Dylan ud over sine kortvarige kvindelige bekendtskaber ikke har andre venner her i verden end Groucho, og det kan umuligt være sundt i længden. Men i dette nummer møder vi skuespilleren Guy Rogers som åbenbart er en gammel ven til Dylan.

Venskabet kommer dog fra starten på en hård prøve da Guy tilkalder Dylan for at få hjælp med et genfærd som tilsyneladende hjemsøger hans lejlighed. Genfærdet passer jo lige med den slags sager som Dylan ellers påtager sig, men der er meget få spor efter genfærdet da Dylan dukker op i Guys lejlighed, til gengæld er der masser af spor der peger i retning af at Guy er faldet af vandvognen og har forestillet sig det hele, enten i delirium eller i en meget livagtig drøm.

Sagen tager snart endnu en overraskende drejning da genfærdet som Guy mener at have set næste dag indfinder sig i Pinewood studierne hvor han spiller hovedrollen i en gyserfilm. Virkelighedens version af hans genfærd er den smukke men ufatteligt klodsede Anna Never.

Derved bliver historiens tema ikke så meget genfærd, som jeg ikke er så begejstret for, men virkelighedens væsen, som efter min mening er langt mere interessant. Sclavi leger med alle aspekter af den, drøm mod virkelighed, vanvid mod normalitet og film mod virkelighed. Ved at bruge en meget spidsfindig sammenklipning af de enkelte sekvenser i historien opnås en ganske god effekt af at læseren heller ikke helt har styr på hvad der er hvad i den tegneserie-virkelighed han læser.

Groucho er som sædvanlig ikke til megen hjælp, men ved et rent tilfælde får han alligevel bidraget til sagens opklaring, mens resten af hans tid går med at fyre de sædvanlige dårlige vittigheder af. I stedet for at oversætte vittighederne fra den oprindelige historie har Bjarne Kristensen imidlertid gjort lidt ekstra ud af de læsere der finder vej til seriens hjemmeside, her kan man nemlig skrive sine egne vittigheder og hvis man er heldig se dem på tryk i et senere nummer (undertegnede bidrager for eksempel med Windows joken på side 63).

Anna NeverMen for en gangs skyld bliver Groucho sat lidt til vægs med hensyn til morskab af den meget distræte og klodsede Anna Never som hele tiden virker som om hun går rundt i sin egen virkelighed, hvilket jo er meget passende, historiens tema taget i betragtning.

Alt i alt endnu et bind i serien der holder den samme høje standard som de tidligere. Og selv om Bjarne Kristensen i introduktionen til serien undskylder Corrado Rois tegninger med at han stadig er ny på serien og vil udvikle sig senere, så synes jeg egentlig ikke at man behøver at undskylde ham, både genfærds-scenerne og de mange klip fra den film som Guy Rogers er ved at indspille er fremragende tegnet.

Den danske udgivelse af Dylan Dog ser ud til at blive ved med at skabe opmærksomhed, senest her Troldspejlet haft et indslag om serien som kan ses her (vælg “Mandag” i ugeoversigten for at finde udsendelsen fra 2. oktober, indslaget om Dylan Dog ligger tidsmæssigt mellem 4:35 og 6:55).

Fakta om serien

Dylan Dog #5: Anna Nevers genfærd
Bedømmelse: Anbefales varmt

Forfatter: Tiziano Sclavi
Tegner: Corrado Roi
Oversætter: Bjarne Kristensen
Udgiver: Shadow Zone Media

Husk også at besøge seriens hjemmeside, www.dylandog.dk

Udgivet af

Kent Damgaard

Kent Damgaard er til daglig en stille og fredelig konsulent i IT branchen, men når mørket falder på skifter han til sin hemmelige identitet og skriver om superhelte, vampyrer, varulve og andre gode og rare ting på forskellige websites. Ud over Tegneseriesiden bidrager han til www.comicwiki.dk og forummet på www.comiczone.dk. Sidstnævnte har han fungeret som nyhedsredaktør for i en årrække. Indenfor tegneserier foretrækker han amerikanske superhelte, detektiver og horror, gerne ting der rækker tilbage til de gode gamles politiske ukorrekte pulp dage.

Skriv et svar