Jeff Smith: Bone

Monumental. Det er det ord, der summer i hovedet efter endt læsning af Jeff Smiths debutværk, Bone. Ikke alene fordi bogen vejer 1,7 kilo og er mere end 6 centimer tyk, men især fordi fortællingen er så stor, at det føles, som om den burde sprænge ens hoved. Det er en tegneserie, der efterlader en med en klump i halsen, en latter bag øjnene og hovedet fyldt med brusen. Når man altså først får rettet sig ud efter at have sidder krummet sammen over den, fortabt for omverdenen i den tid, det har taget at tygge sig fra start til slut. For det er også et af de værker, der holder én fast på trods af den voldsomme størrelse.

Jeff Smith udgav selv første bind i serien tilbage i 1991, var kortvarigt forbi Image Comics og fortsatte så selv som sin egen udgiver. Han afsluttede historien mere end 1300 sider senere i 2004. I 1996 begyndte Carlsen at udsende Bone på dansk, men serien gik ind efter 12 numre i 1999 – heldigvis er den udgivet i en samlet udgave på engelsk, et nært foreliggende projekt, som ingen danske forlag endnu har kastet sig over, desværre. Der er tale om et værk, som burde tiltale både børn og voksne – og vigtigst af alt (for mig som voksen læser, i al fald): tillade én at genvinde den umiddelbare fryd ved at læse en tegneserie, man følte som barn. ”Bone” er en tegneserie, man indtager grådigt, så det næsten snurrer rundt for en.

Men hvad er ”Bone” så?

Hvis man tager det meget overordnede overblik, er der for så vidt tale om en ret gængs fantasy-fortælling: langt ude på landet bor der en person, hvis fortid er skjult, og hvis fremtid er en Skæbne med stort S. Vi taler om kongelighed, drager, stor ondskab og så videre.

Der er bare ikke meget andet gængs over ”Bone”. For det første fortælles historien gennem det, der normalt ville være bipersonerne, ja nok snarest de ”funny sidekicks”: Bone-fætrene Fone, Phoncible (Phoney) og Smiley Bone. De er alle tre stornæsede ”funny animals”-figurer, som en blanding af Nuser og Walt Kellys Pogo. De tre er blevet smidt ud af deres hjemby Boneville på grund af en lille uheldig batalje, hvor Phoney forsøgte at blive borgmester. Og som de fleste af den slags små hændelser i deres liv, der som regel kan henføres til Phoney, endte også denne med gråd og tænders gnidsel. Og nu altså med, at Bone-fætrene er på vej gennem ørkenen.

De bliver skilt ad for til sidst at ende i en idyllisk dal, hvor de møder nogle af de mennesker, der vil spille en stor betydning i deres og resten af verdens eksistens det næste år: den yndige Thorn, hendes bedste Ben (der er cirka lige så blød som stål) og krofatteren Lucius, der har god forstand på folk og derfor straks ser sig sur på Phoney. Tilsæt dertil et par (dumme, dumme) rottemonstre, som har det med at løbe ind i vore venner i tide og utide, og som har en forkærlighed for quiche. Og en rød drage, der ikke viser sig for andre end vor helt, Fone.

Man kunne sikkert snakke længe om, hvordan ”Bone” har været med til at revolutionere/genoplive selvpubliceringen, eller hvad den gjorde for den sort/hvide tegneserie, men intet af det har noget med læseoplevelsen at gøre. Og det er naturligvis læseoplevelsen, der har skabt den indflydelse, tegneserien måtte have haft. På den anden side har formen naturligvis også været med til at påvirke historien, positivt endda, for man mærker, at Smith ikke skal tilpasse sig til de sædvanlige udgivelsesmønstre – det er ham selv, der styrer hvert skridt af turen, og det gør det muligt for ham at tage sin tid. Så vi får det hele serveret roligt og velovervejet. Ja, til tider får vi måske serveret portioner, som er lidt sludrende og uden den store fremdrift, men det gør ikke det store. Det er alt sammen med til at plantet både personer og deres verden endnu dybere i læserens bevidsthed. Og Smith formår at få det til at virke, som om det hele er meningen, som om han har haft samtlige elementer i hovedet, før han gik i gang med side 1. Det er en umådelig præstation.

Vigtigst er dog Smiths evne til at gøre stort set hver enkelt scene til en historie i sig selv. Det gør ”Bone” til en af de værker, man kan slå op i tilfældigt og bare lade sig fange ind. Det er kort sagt smukt. Det er ”Ringenes Herre” fortalt af Charlie Chaplin – storslået, hjertegribende, skræmmende og først og fremmest ufatteligt morsomt. Og som sagt: monumental – på flere måder: som tegneserieværk, som historie og som læseoplevelse. For det er en af de bøger, som ikke bare opsluger ens, mens man sidder sammenkrummet over den, men bliver ved med at rumstere i hovedet i dagene derefter. Scener og dialog farer gennem hovedet på én, og ens fingre kan ikke lade være med at slå op i den massive papirbunke for lige at genopleve en eller anden scene. Det er en af de værker, som man ikke kun læser én gang, men alligevel for altid vil ønske, at man havde til gode.

Det er også et af de værker, som det er svært at gøre andet end at lovprise, og det har jeg vist gjort rigeligt. Hvis man i forvejen har læst ”Bone”, er det sikkert snart tid til at genlæse den – hvis ikke man har stiftet bekendtskab med den endnu, så har man min misundelse over den oplevelse, man har til gode. Og kom så i gang.

Udgivet af

Janus Andersen

Janus læser meget og gerne, og især de fantastiske genrer har hans kærlighed. Han er også særdeles aktiv skribent og webmaster på sider som Horrorsiden, Den Elektriske Kanin, Fortællingen og ikke mindst Fanzine.dk Janus er - trods vedholdende rygter - ikke manden bag det store apokalyptiske puddelangreb i '33, selv om det stadigt ikke er opklaret hvorfor han var den eneste overlevende.

5 tanker om “Jeff Smith: Bone”

  1. Bone er noget helt specielt. Stødte på den første gang i 1993, hvor jeg købte de første 9 nr. på en gang og har fulgt den, og alt Jeff Smith har lavet sidenhen. Har læst den fra ende til anden en 2-3 gange, og ser frem til at gøre det igen på et tidspunkt.

    1. Jeg synes, det mest forunderlige er, at jeg opdager nye sjove detaljer i den, hver gang jeg genlæser. Og hver gang jeg går i gang med den, ender jeg i den der totalt forkrampede positur låst sammen om den :)

      Til gengæld læste jeg i samme omgang hans Shazam-serie, og den var jeg lidt skuffet over. Den er nok superfed, hvis man er gammel Shazam-fan og har læst originalen, men mig ramte den desværre ikke rigtig, selv om den da havde sine øjeblikke :(

  2. Bone er helt klart værd at genlæse, og jeg har nydt hver gang jeg har gjort det. Jeg kunne godt lide hans Shazam, men den blegner selvfølgelig lidt i forhold til Bone. Er rigtig begejstret for hans nyeste serie RASL, bl.a. fordi han tegner i en stil der minder om David Lapham på Stray Bullets, en serie som efter min ydmyge mening er en af de aller bedste bare none! Har dog kun læst de 3 første nr. af RASL indtil videre, da jeg køber HC’er udgaverne efterhånden som de udkommer, men er som sagt rigtig rigtig glad for den allerede. Har du forresten købt Jeff Smith’s DVD The Cartoonist? Hvis ikke bør du gøre det, da den er underholdende og den indeholder en del info af interesse, som jeg ikke var bekendt med.

  3. Jeg tabte lidt interessen for “Bone” i løbet af de år hvor den udkom. Den var sjov i starten… men efterhånden som det begyndte at gå op for mig at det jeg var ved at læse var endnu en klichefyldt Tolkien-inspireret murstens-fantasyroman, begyndte den at kede mig. Jeff Smith’s animations-agtige tegnestil kan også godt blive lidt livløs og steril i det synes jeg – den er lidt FOR perfekt. Men serien er da uden tvivl fin til den primære målgruppe mellem 10 og 15 år. Og jeg vil være Jeff Smith evig taknemmelig for at han har været med til at åbne op for nye typer tegneserier på det amerikanske marked. Og så kunne jeg godt lide “Stupid Stupid Rat-Tais” spin-off bindet… jeg syntes at ham fyren der skrev det havde en federe humor end Jeff Smith.

Der er lukket for kommentarer.