Nemi #1

Nemi forsideDa Nemi første gang dukkede op i norge som en bi-serie i den norske udgave af The Far Side, eller Langt ude som den vist kom til at hedde på dansk, fik skaberen Lise Myhre at vide af sin udgiver at den nok ville være populær hos omkring 20 mennesker, men at han var villig til at udgive den bare for de 20 mennesker. Det skulle dog snart vise sig at målgruppen var langt større, og serien endte med at blive en succes jeg var så heldig at kunne følge gennem venner der arbejdede i Norge og løbende sendte det norske Nemi blad hjem til mig.

Bladet kører stadigt i norge kunne jeg for nyligt konstatere ved selvsyn, men inden denne artikel udarter sig til en beskrivelse af hvordan jeg brugte anden juledag på at udtænke snedige måder jeg kunne afmontere udstillingsvinduet hos tegneserieforretningen på Oslo hovedbanegård og smugle den udsmykkede rude med en tegning af Nemi i fuld størrelse hjem med Oslobåden, så lad os vende blikket mod den danske Nemi udgivelse.

Ligesom den norske udgiver i sin tid havde jeg nok også tvivlet på at Nemi ville have et større dansk publikum, men der må jeg erkende at have skudt ved siden af. I begyndelsen slog Nemi sine folder i den københavnske gratisavis Urban, men snart fulgte Egmont op med to albums med striber som trods den ret marginale markedsføring (jeg havde nær aldrig opdaget at albumnummer to var udkommet) må have solgt godt nok til at man nu vil forsøge sig med et selvstændigt blad i stil med det norske.

Modsat det norske blad som er i A4 format, så har den danske udgave samme format som vi kender fra andre humoristiske blade som Basserne og Zits. Planen er at det skal komme hver tredie måned, hvilket måske hænger sammen med at der efter to albums på 128 sider ikke er så meget materiale tilbage at tage af til udgivelse i bladform. I den mellemliggende periode må vi andre så dulme vores Nemi-abstinens med Urban eller ved at læse den norske udgave direkte på nettet.

Ud over Nemi byder hæftet på to andre serier, Bizarro og Ronja. Bizarro fremhæves af nogen som en bedre udgave af Gary Larsons The Far Side med henvisning til tegneren Dan Piraros større evner som tegner. Sjovt nok synes jeg at det forholder sig lige omvendt. De ofte noget nørdede pointer i denne slags striber gør sig egentlig bedst når de bare gribes hurtigt i luften og serveres uden yderligere omstændigheder. Hos Piraro synes detaljeringsgraden i tegningerne nogen gange også at påvirke hans ideer som kan virke en anelse fortænkte. Men Gary Larson er allerede udgivet til døde, inklusive det helt store opsamlingsværk til 1500 kroner, så derfor er Bizarro ikke noget dårligt valg. Specielt ikke da han stadigt hæver sig over eventuelle danske alternativeer som WulfMorgenthaler.

Ronja derimod er det nok svært at holde af, med mindre man er en ung teenage-goth som er i “ingen forstår mig”-fasen. Ihvertfald har den ingen appel til en gnaven gammel mand som undertegnede. Den virker malplaceret i et humoristisk blad så for min skyld måtte man gerne skæve til den norske udgivelse og erstatte en med Rex Rudi eller Frank Cho’s Reservatet.

Men alt i alt, så er 34,95 kr for 50 sider overvejende Nemi i farver bestemt givet godt ud, så herfra skal lyde et højt “Bravo” og “Fortsæt det gode arbejde” til Egmont. Første nummer af Nemi var i salg frem til 28. marts, næste nummer af Nemi burde være på gaden om et par måneder – køb det.

Udgivet af

Kent Damgaard

Kent Damgaard er til daglig en stille og fredelig konsulent i IT branchen, men når mørket falder på skifter han til sin hemmelige identitet og skriver om superhelte, vampyrer, varulve og andre gode og rare ting på forskellige websites. Ud over Tegneseriesiden bidrager han til www.comicwiki.dk og forummet på www.comiczone.dk. Sidstnævnte har han fungeret som nyhedsredaktør for i en årrække. Indenfor tegneserier foretrækker han amerikanske superhelte, detektiver og horror, gerne ting der rækker tilbage til de gode gamles politiske ukorrekte pulp dage.