Planetary #1

Planetary - dansk coverFor nogen tid siden omtalte jeg serien Planetary, og nu er serien så kommet på dansk, udgivet af Egmont – og naturligvis skal denne udgivelse have nogle ord med på vejen.

Vi starter i ørkenen, hvor Elijah Snow kontaktes af Jakita Wagner, som tilbyder ham at arbejde for organisationen Planetary, der rejser rundt i verden og opdager og dokumenterer fantastiske hændelser, steder og væsner. Snow kan fjerne varmen fra sine omgivelser, Jakita er superstærk og hurtig, mens gruppens sidste medlem, Trommeslageren, kan kommunikere med maskiner.

Man kommer vidt omkring i Planetarys univers, der i dette nummer består af fire afsluttede historier – vi hører om et hemmeligt selskab af helte fra 1940’erne, der har bygget en kvantecomputer, går i land på Ø Nul, hvor monstrene fra japanske film som Godzilla har holdt til, hører en spøgelseshistorie fra Hong Kong og endeligt lærer vi om et usædvanligt dimensionshoppende skib (kaldet et skiftingsskib), der er begravet under jorden.

Warren Ellis fortæller spændende og medrivende og håndterer de forskellige stilarter med legende lethed, og da jeg har læst den amerikanske serie, ved jeg at han kun lige er ved at blive varm – der er endnu bedre historier i vente!

John Cassaday tegner i verdensklasse – han mestrer de store panoramaer såvel som detaljen, action såvel som nærhed. Jeg holder meget af hans tegninger generelt, men det er i Planetary han rigtigt folder sig ud – ikke mindst på grund af seriens skiftende stilarter, som han boltrer ubesværet i.

Serien er på dansk ved Kim Schou, som undgår de fleste faldgruber og – vigtigst – får Ellis mundrette sprog til ikke at miste sit flow på dansk.

Planetary er en fremragende serie, og det er glædeligt at Egmont har valgt at udgive den på dansk – man må håbe at den sælger nok til at vi får alle 27 numre på dansk. Jeg undrer mig dog over at man ikke har valgt at udgive serien i et mere langtidsholdbart format, a la de amerikanske Trade Paperbacks – som det ser ud nu, kan jeg f.eks. ikke forestille mig at der er specielt mange biblioteker der investerer i serien, og det er egentligt en skam.

Desuden har jeg det lidt stramt med trykkekvaliteten – Laura DePuys fantastiske farvelægning kommer simpelthen ikke til sin ret og billederne bliver noget gnidrede i det. Prøv at se dette foto af henholdsvis den amerikanske og den danske udgave (klik for stor): Sammenligning af den amerikanske og danske udgave af Planetary

Jeg mangler noget dynamik i den danske udgave – farverne er matte og den manglende højglans gør billedet mindre tredimensionalt.

Dette er dog et mindre kritikpunkt, som ikke tæller fra seriens generelt høje niveau – og måske er det endda prisen vi betaler for overhovedet af få serien på dansk til en absolut rimelig pris. I så fald betaler jeg gerne, og ser under alle omstændigheder frem til at læse mere Planetary engang i efteråret.

– Det er en løjerlig verden.
– Lad os sørge for, den forbliver sådan.

Fakta om serien

Planetary #1 (Superhelte 26/7 – 22/8)
Bedømmelse: Anbefales varmt

Forfatter: Warren Ellis
Tegner: John Cassaday
Farvelægger: Laura DePuy
Oversætter: Kim Schou
Udgiver: Egmont

Udgivet af

Ulf Reese Næsborg

Ulf Reese Næsborg er født i 1971, og har læst tegneserier siden da, hvilket vil sige at han har læst stort set samtlige albumudgivelser i Danmark indtil starten af 90'erne, hvor han begyndte at læse overvejende udenlandske tegneserier. Læser mest amerikanske tegneserier, både fra 'de to store' og fra Indie-udgivere. Yndlingsforfatterne er Grant Morrison, skarpt efterfulgt af Alan Moore, men han har også et blødt punkt for Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski og Brian K. Vaughan. Han er manden bag tegneseriesiden og som sådan den man skal kontakte hvis man har generelle spørgsmål eller kommentarer til siden.

En tanke om “Planetary #1”

Der er lukket for kommentarer.