Profession: borgmester, tidligere superhelt

Mitchell Hundred fra Ex MachinaDer har været en bølge af “realistiske” superheltefortællinger, og en af de nyeste (og bedste) skud på stammen er Ex Machina af Brian K. Vaughan.

Mitchell Hundred har ikke haft et helt almindeligt liv.
Han voksede op med sin mor, som arbejdede som politisk aktivist for kvindesagen i 1970’erne, mens hendes nære ven, russeren Kremlin, passede Mitchell.
Da han som voksen undersøgte en mystisk anordning, eksploderede den i hovedet på ham og gav ham evnen til at befale over maskiner. Mitchell gjorde naturligvis hvad enhver tegneserielæsende mand ville gøre – han indleder en karriere som superhelt, og det vel og mærke i en verden, som ikke har nogen superhelte i forvejen.

Mitchell Hundred som The Great Machine (Ex Machina)Han har dog ikke det store held med foretagenet – han får kvalme af at flyve med det jetpack, som Kremlin har bygget til ham og folk er heller ikke specielt glade for at blive reddet af The Great Machine, som han kalder sig.
Han lægger superheltekaldet på hylden og stiller i stedet op som borgmester for New York og grundet nogle endnu ikke afslørede omstændigheder omkring 9/11 og angrebet på World Trace Center bliver han valgt. Det bliver dog mere end antydet at han er grunden til at det ene tårn stadig står (i Ex Machinas verden, altså).

Ex Machina fortælles med ivrigt brug af flashbacks til forskellige perioder i Mitchells liv, og det er aldrig forvirrende, men giver derimod et klart indtryk af en solidt gennemarbejdet serie. Og så er der jo også spændingselementet ved alle de plotelementer, der antydes når vi går på opdagelse i hans baggrund.

Det er en usædvanlig serie som Vaughan her har fået skruet sammen – der er ikke meget om Mitchells tid som superhelt, mens serien primært fokuserer på hans politiske liv og hvordan han løser store og små kriser som borgmester. Naturligvis får han en gang i mellem brug for sine kræfter, men lige så ofte løses problemerne af politiet eller igennem forhandlinger.

Det kan umiddelbart lyde kedeligt, men det bliver det aldrig, tværtimod – andet bind, Tag, har et virkelig uhyggeligt setup og en mindst lige så uhyggelig morder, og man sidder bagefter med en følelse af at måtte have mere!!! Heldigvis er bind 3-5 til at købe for menneskepenge, så det lader sig jo ændre …

Ex Machina er velskrevet, spændende og holdes glimrende sammen af Tony Harris forholdsvist løse streg, som dog er baseret på foto-forlæg. Serien er nu officielt på min “to buy”-liste, og anbefales varmt til tilhængere af moderne amerikanske (superhelte-)tegneserier.

Denne anmeldelse er baseret på:

Titel: Ex Machina – the First Hundred Days
Forfatter: Brian K. Vaughan
Tegner: Tony Harris

Udgiver: Wildstorm

Bedømmelse: [rate 8]

Titel: Ex Machina – Tag
Forfatter: Brian K. Vaughan
Tegner: Tony Harris

Udgiver: Wildstorm

Bedømmelse: [rate 8.5]

Udgivet af

Ulf Reese Næsborg

Ulf Reese Næsborg er født i 1971, og har læst tegneserier siden da, hvilket vil sige at han har læst stort set samtlige albumudgivelser i Danmark indtil starten af 90'erne, hvor han begyndte at læse overvejende udenlandske tegneserier. Læser mest amerikanske tegneserier, både fra 'de to store' og fra Indie-udgivere. Yndlingsforfatterne er Grant Morrison, skarpt efterfulgt af Alan Moore, men han har også et blødt punkt for Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski og Brian K. Vaughan. Han er manden bag tegneseriesiden og som sådan den man skal kontakte hvis man har generelle spørgsmål eller kommentarer til siden.