Joss Whedon

Joss Whedon (født 1964)

Joss Whedon startede sin karriere med at skrive til TV serien “Roseanne” Fray 1 af 8(hans far havde tidligere skrevet til serier som “Benson” ), men det var som manden bag filmen og TV-serien “Buffy the Vampire Slayer” (sent på TV2 som “Buffy, vampyrernes skræk” ) at han slog sit navn fast.

Whedon beskriver sig selv som stor fan af tegneserier, og nævner blandt andet Kitty Pryde fra Marvels X-Men som en inspirationskilde for Buffy. Det blev også via Buffy at Whedon skulle få sin debut som forfatter til tegneserier.

Dark Horse havde sikret sig rettighederne til at lave tegneserie-udgaver baseret på TV-serien, og det var til dem at Whedon nu leverede to manuskripter. Det ene var baseret på Buffy spin-off serien Angel, mens det andet fulgte en vampyrjæger i en fjern fremtid længe efter at Buffy havde kæmpet sin sidste kamp.

“Fray” som serien hed høstede stor anerkendelse, og medførte at blandt andet Marvel Comics fik øjnene op for Whedon, hvor selveste Chris Claremont foreslog at hyre ham.

Astonishing X-Men 16Hos Marvel fik Whedon lejlighed til at få sin egen X-Men titel kaldet “Astonishing X-Men”, som ikke overraskende fik Kitty Pryde som den centrale figur på det X-Men team som Whedon sammensatte.

Oprindeligt var serien planlagt til at vare 12 numre, men baseret på den store succes som serien fik (herunder en Eisner Award) lod man Whedon og tegneren John Cassaday fortsætte i yderligere 12 numre.

Ved siden af X-Men har Whedon leveres historier til “Tales of the Slayers”, placeret i Buffy-universets fortid, “Serenity” som en overgang mellem hans science-fiction kult serie “Firefly” og fimen af samme navn.

Senest er Whedon nævnt i forbindelse med filmatiseringen af Wonder Woman, samt sin egen film “Gooners”. Trods vedholdende rygter om TV-film baseret på Buffy og Angel måtte Whedon i slutningen af 2006 erkende at det ikke var muligt at skaffe den fornødne finansiering. I stedet annoncerede han i samarbejde med Dark Horse en ottende sæson af Buffy, udelukkende som tegneserie og påtog sig samttidigt endnu et engagement med Marvel hvor han overtager serien “Runaways” fra forfatteren Brian K. Vaughan.

I mellemtiden videreføres figurerne Angel og Spike fra Buffy i selvstændige serier på forlaget IDW, men da Whedon har de nødvendige rettigheder kan figurerne optræde i hans historier på Dark Horse.

Udgivet af

Kent Damgaard

Kent Damgaard er til daglig en stille og fredelig konsulent i IT branchen, men når mørket falder på skifter han til sin hemmelige identitet og skriver om superhelte, vampyrer, varulve og andre gode og rare ting på forskellige websites. Ud over Tegneseriesiden bidrager han til www.comicwiki.dk og forummet på www.comiczone.dk. Sidstnævnte har han fungeret som nyhedsredaktør for i en årrække. Indenfor tegneserier foretrækker han amerikanske superhelte, detektiver og horror, gerne ting der rækker tilbage til de gode gamles politiske ukorrekte pulp dage.

Skriv et svar