David B på komiks.dk

David BKomiks.dk barsler med endnu en gæst:

David B. er en af de store fornyere af den grafiske roman, og hans værk Det Store Onde er et af de fineste eksempler på den selvbiografiske grafiske roman. Vi er stolte over i samarbejde med Seriejournalen at kunne byde ham velkommen til Københavns Internationale Tegneseriefestival, Komiks.dk.

Begrebet “grafisk roman” er i løbet af det sidste årti blevet lidt af et buzzword i tegneserieverdenen, også selvom begrebet i virkeligheden er meget ældre end det. På det seneste ser det dog ud til, at den grafiske roman har fundet sin plads i den litterære verden.

David B. blev født i Frankrig 1959 og er en af de centrale nyskabere indenfor den vestlige tegneserie i det seneste halvandet årti. Han var medstifter af det banebrydende franske forlag L’Association i 1990 og har således både som forlægger og tegner spillet en afgørende rolle i udviklingen af tegneserien som personligt medie.

Hans hovedværk er den selvbiografiske L’Ascension du haut mal (1996-2003, på dansk Det store onde), der fortæller historien om hans opvækst i selskab med en stærkt epileptisk broder. Den beskriver, hvor knusende en påvirkning broderens lidelse har på familien, og hvorledes sygdommen bliver grundstenen i hans identitetsdannelse. En tegneseriemæssig kraftpræstation, der udforsker mediets traditionelle billedsprogs muligheder udi de symbolske og fantastiske udtryk, uden nogensinde at slippe den konkrete virkelighed.

David B. udforsker de samme temaer i alle sine arbejder. Fra drømmetegneserierne Le Cheval blême (1992) og Les Complots nocturnes (2005) og det okkulte mysterium Les Incidents de la nuit (1999-2000), til mainstream-albumserier som La Lecture de ruines (2001) og Les Chercheurs de trésor (2003-2004). Han arbejder for tiden på serien Babel, der fungerer som en slags udvidelse af Det store onde og på Par Les Chemins noirs, et historisk drama, der foregår i Italien i det tidlige 20. århundrede.

Den grafiske roman er kommet for at blive, og Komiks.dk er glade for at kunne gå fremtiden i møde på 2008 festivalen.

Jeg må med skam melde at jeg ikke har fået læst Det Store Onde, men han er da et navn der hersker en del respekt omkring, så der er potentiale for endnu en spændende oplevelse på festivalen.

Udgivet af

Ulf Reese Næsborg

Ulf Reese Næsborg er født i 1971, og har læst tegneserier siden da, hvilket vil sige at han har læst stort set samtlige albumudgivelser i Danmark indtil starten af 90'erne, hvor han begyndte at læse overvejende udenlandske tegneserier. Læser mest amerikanske tegneserier, både fra 'de to store' og fra Indie-udgivere. Yndlingsforfatterne er Grant Morrison, skarpt efterfulgt af Alan Moore, men han har også et blødt punkt for Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski og Brian K. Vaughan. Han er manden bag tegneseriesiden og som sådan den man skal kontakte hvis man har generelle spørgsmål eller kommentarer til siden.

Skriv et svar