Foredrag om Batman og filosofi

Hvis du er i Århus d. 24. oktober, kunne du overveje at overvære Carsten Fogh Nielsens (aka filoffen) foredrag The Dark Knight Reflects – om Batman, filosofi og populærkultur.

Forskning i populærkultur og underholdning har igennem de seneste år været et felt i kraftig vækst, såvel nationalt som internationalt. Også filosoffer har interesseret sig for populærkultur og underholdning, som oftest med et kritisk blik for de problematiske aspekter ved kulturindustriens masseproducerede underholdning (Adorno, Frankfurter-skolen), men også med positive bidrag til forståelsen af populærkulturens fænomenologi og betydning (Cavell, Mulhall).
Senest har det prestigiøse engelske forlag Blackwells introduceret en bogserie, The Blackwell Philosophy and PopCulture series, hvis eksplicitte formål er at benytte populærkulturelle fænomener til at introducere og forklare filosofiske problemstillinger for et lægpublikum.

I forbindelse med premieren på den næste Batman-film (The Dark Knight, instrueret af Christopher Nolan, forventet premiere; sommeren 2008) udsendes der i denne serie en antologi om Batman and Philosophy.
Jeg har været så heldig at få lov til at bidrage med en artikel med titlen ”Leaving the Shadow of the Bat – Aristotle, Kant and Dick Grayson on moral education”. I mit oplæg vil jeg præsentere artiklen, komme med et par bemærkninger om, hvordan man kan bruge populærkulturelle emner til at diskutere filosofiske problemstillinger, og ellers lægge op til
diskussion af det grundlæggende spørgsmål om, hvordan og i hvilket omfang filosofien kan og bør beskæftige sig med det populærkulturelle og det underholdende. Bør filosofien holde sig for god til at beskæftige sig med underlødige medier og genrer som f.eks. superheltetegneserier, amerikanske tv-serier og Hollywoodfilm? Kan populærkultur være filosofisk relevant og interessant? Eller er den voksende filosofiske interesse for populærkulturen slet og ret en form for akademisk prostitution? En leflen for den lavest mulige fællesnævner? Det endegyldige bevis for, at filosofien har pantsat sin intellektuelle integritet hos storkapitalen?

Jeg synes at det lyder rigtigt spændende, men er nok ikke i Aarhus den dag. :(

Hvis du er, foregår det Onsdag d. 24-10-07, kl. 12.15-14.00 på Aarhus Universitet, Nobelparken, bygning 1461, lokale 226.

Udgivet af

Ulf Reese Næsborg

Ulf Reese Næsborg er født i 1971, og har læst tegneserier siden da, hvilket vil sige at han har læst stort set samtlige albumudgivelser i Danmark indtil starten af 90'erne, hvor han begyndte at læse overvejende udenlandske tegneserier. Læser mest amerikanske tegneserier, både fra 'de to store' og fra Indie-udgivere. Yndlingsforfatterne er Grant Morrison, skarpt efterfulgt af Alan Moore, men han har også et blødt punkt for Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski og Brian K. Vaughan. Han er manden bag tegneseriesiden og som sådan den man skal kontakte hvis man har generelle spørgsmål eller kommentarer til siden.

13 tanker om “Foredrag om Batman og filosofi”

  1. Og ellers er du velkommen til at få et eksemplar af artiklen – så længe du lover også at købe antologien. *rynker brynene og ser alvorlig ud*.

  2. Jeg har allerede et par bøger om superhelte og filosofi på todo-listen, men hvis jeg får lov at læse artiklen får din antologi lov at springe over i køen :)
    Ka' den forudbestilles på Amazon?

  3. No idea. Den er stadig i korrekturlæsningsstadiet, og udkommer som sagt ikke før næste sommer, hvor filmen får premiere.Hvilke bøger står på din liste? Jeg har selv været igennem en hel del af den litteratur, der findes om filosofi og tegneserier.

  4. Det er måske i virkeligheden mere religion end filosofi i dem jeg har læst. Jeg er næsten igennem "Holy Superheroes" og så havde jeg "Secrets from the Batcave" og "Truth, justice and the american oy vey!", sidstnævnte om jødedommens indflydelse på tegneserier og specielt skabelsen af superhelte-genren. Og så var der en med titlen "Truth justice and the socratic way" som jeg også overvejede.
    Det er meget sjovt som man forsøger at gøre visse emner tilgængelige via populærkultur. Der findes også en del bøger som snakker filosofi ud fra Buffy og der er en del bøger der snakker videnskab ud fra superhelte.
    Anyways, hvis du har nogen godt titler så jeg er jeg lydhør :)

  5. Jeg har ikke læst Holy Superheroes, men den der med jødedommen har jeg, og er ikke specielt begejstret for den. Han SKAL partout have ALT hvad der har med superhelte at gøre til at være jødisk inspireret, og det bliver bare for meget. Hvis du ikke allerede har læst den, så få istedet fat på Gerald Jones' Men of Tomorrow, som er en meget god historisk gennemgang af  den amerikanske tegneserieindustris opståen, der bl.a også diskuterer superheltegenrens jødiske rødder. Og så HAR du vel læst Michael Chabon's fantastiske roman The Amazing Adventures of Kavalier and Clay, hvor den jødiske inspiration spiller en helt afgørende rolle.Super Heroes and Philosophy – Truth, Justice and the Socratic Way er OK; der er bl.a. en artikel af Mark Waid om hans syn på Superman, og et par andre gode artikler. Formen er den samme, som den antologi, hvor min Batman-atikel bliver publiceret.Derudover kan jeg stærkt anbefale Will Brookers Batman Unmasked, som er decideret fremragende, hvis man altså kan lide folk der bedriver akademisk analyse på ens yndlingstegneserie. Peter Hoogans Superhero – The Secret of a Genre er også udmærket, omend en smule formularisk. Jeg er selv igang med Superman on the Couch – What Superheroes Really Tell Us about Ourselves and Our Society af Danny Fingerroth, som jeg indtil nu er en smule skuffet over: Den er for poppet.Jeg har faktisk holdt et par oplæg om Buffy, hvor jeg har brugt nogle af artiklerne fra Buffy and Philosophy – Fear and Trembling in Sunnydale. Jason Kawalls bidrag til den antologi er guld.

  6. Av min bankkonto :(

    Men mange tak for dit input :)  Jeg vil helt klart skele til det når jeg skal købe den næste stak. Har lige et par bøger på vej i forvejen så det bliver nok først en gang i det nye år.

  7. Godt så. Mangler bare et sted at sende den til :-) Har ikke kunnet finde en email-adresse. Du kan maile mig på min uniadresse som er filcfn[snabela]hum[dot]au[dot]dk.

  8. Jeg er ligeledes meget interesseret i at få en kopi af artiklen! – Lover at købe ét, hvis ikke to, eksemplarer af bogen :-)

Der er lukket for kommentarer.