[Indsæt titel her]

Anmeldelsesskabelon

Vejledning: udfyld felterne efter vejledningerne. Det skal nok gå alt sammen!

[Indledning: skriv lige hvad du vil, men du kan evt. starte med:]

1. Personlig anekdote – ligemeget hvad den handler om, men bonuspoint hvis du rent faktisk får nævnt tegneserien, som du anmelder. På den anden side er det ikke absolut nødvendigt.

2. Beskriv omstændighederne da du modtog tegneserien og hvad du tænkte. Husk at det centrale er dig.

3. Start ligepå og hårdt med at beklage dig over tegneseriemarkedets almene tilstand og hvordan alting var meget bedre i gamle dage. Denne holdning bør under alle omstændigheder forefindes et eller andet sted i din anmeldelse.

[Faktuelle oplysninger om tegneserien]

Forfatter, tegner, etc. – husk enten at nævne at de er ukendte eller at de var bedre i gamle dage. FOR VIDEREKOMMENDE: Kan du gå efter forlaget, så gør det, men med måde – de skal jo også gerne levere det næste anmeldelseseksemplar! 

VIGTIGT: Husk, at under normale omstændigheder skal tre ud af fem ting du nævner om tegneserien være negative eller allermindst forbehold. Bonuspoint for at få det til at fremstå intellektuelt ved brug af fremmedord (du behøver ikke selv at forstå dem) eller indviklede sætningskonstruktioner uden punktummer. Husk også at din holdning ikke kun er din holdning, men en universel absolut sandhed.

[Vurdering]

Sammenfat alle de ting der er galt med denne tegneserie og giv den en over middel-karakter på trods af disse ting. Fundamentalt minder den dig sikkert om en gammel tegneserie, og det må jo tælle op, selv om der har været nogle afvigelser fra normen undervejs.

VIGTIGT: under ingen omstændigheder bør man uddele absolut topkarakter til et værk, som ikke mindst er tyve år gammelt.

(standard anmeldelsesskabelon, version 23.1.3. copyright © Dansk Tegneserieanmelderlaug 1996-2009)

Tegneseriesiden – nu en del af Google Comics!

Logo til Google Comics

Som man måske kan se, ser siden noget anderledes ud i forhold til sit vante jeg, men det er der såmænd en fornuftig forklaring på: fra og med i dag er vi blevet en del af Googles nyeste projekt, Google Comics. Tanken er at samle relevant information om tegneserier og kombinere det med indscannede tegneserier, i lighed med Google Books.

Tegneseriesiden er stolte af, at vi er en af de udvalgte sider, som skal medvirke i projektets danske del med vores efterhånden betragtelige bagkatalog af anmeldelser og baggrundsartikler.

Projektet træder sine allerførste barneskridt i disse dage, så det er endnu ikke muligt for danske brugere at læse tegneserier online grundet uafklarede rettighedspørgsmål, men der arbejdes på højtryk på at finde en løsning.


Tilføjelse: dette indlæg var en del af tegneseriesidens aprilsnar 2009 – til lejligheden var siden iklædt et til lejligheden fremstillet Google-lignende tema:

Tegneseriesiden i Google-dress

Vi har ingen formelle forbindelser med Google. Endnu. :)

Disclaimer: this is an april’s fool joke – tegneseriesiden has no affiliation with Google.

Marvel indgår samarbejde med X-Factor

De danske dommere
De danske dommere

Først skulle de til at skændes  i det amerikanske retssystem, men så pludselig sejrede forretningssansen. Marvel Entertainment udbygger sin position som en vigtig underholdningsvirksomhed med en enestående aftale om fælles shows med det populære talentshow X-Factor.

Pressemøde i New York

På et pressemøde i New York, indkaldt netop i dag, afslørede Marvel Entertainment at man har indgået et banebrydende samarbejde med folkene bag det populære underholdnings- og talent-program X-Factor om en række udsendelser med fælles tema.

Manden bag Marvel Entertainment
Manden bag Marvel Entertainment

Til stede på mødet var Marvels øverste chef for tegneseriesiden, chefredaktør Joe Quesada  sammen med Avi Arad, tidligere chef for Marvel Entertainment, som har været tilknyttet projektet som konsulent.

Retssagen som aldrig blev

“Som vi tidligere har set med ‘City of Heroes’ startede det hele som en retssag”, forklarer Arad om den stævning Marvel havde udtaget mod folkene bag X-Factor for misbrug af ophavsret.

“Vi stævnede dem for at have misbrugt navnet på en af vores grupper af superhelte”, tilføjer Quesada, med henvisning til Marvels nu hedengangne serie med de oprindelige medlemmer af X-Men.
Producerne bag X-Factor var ikke interesseret i at få negativ omtale i forbindelse med deres show og man har derfor forsøgt at holde den truende retssag ude af medierne. Men før at retsforhandlingerne kunne starte foreslog Arad med en årelang baggrund i underholdningsbranchen et kompromis som ville give økonomiske fordele for begge parter.

Marvels X-Factor serie
Marvels X-Factor serie

“Marvel ejer et katalog med mere end 5000 superhelte, X-Factor har et enormt publikum i ungdoms-segmentet som vi gerne vil i kontakt med, derfor var det en åbenlys win-win situation at kombinere de to”.

Udklædte deltagere

I den kommende runde af X-Factor udsendelserne vil både deltagere og dommere derfor være nødt til at  klæde sig ud som figurer fra Marvels univers, både til auditions og under selve showet.

Den musikalske del af showet vil Marvel Entertainment derimod ikke blande sig i, ud over at man på forhånd har frabedt sig brugen af en række sange som nævner konkurrerende superhelte.

Ingen DC helte i sangene

Den fulde liste er ikke tilgængelig på nuværende tidspunkt, men det forlyder at de forbudte sange vil rumme alt fra åbenlyse henvisninger som Laurie Andersons “Oh, Superman” til mere obskure sange som “I was Kaizer Bills Batman”.

“Vi er klar over at sidstnævnte ikke indeholder egentlig sang”, forklarer Quesada der selv er fritidsmusiker, “men i så stor en forretning som denne kan der ikke tages chancer”.

Hos de danske producenter ser man positivt på det nye samarbejde som sløret nu løftes for. “Vi forventer ikke at det bliver noget problem at folk skal klæde sig ud som  superhelte, de fleste er parat til at gøre hvad der skal til for at komme på TV”, udtales det som en del af en længere pressemeddelelse.

Kraftige reaktioner i det danske tegneseriemiljø

Knapt så begejstret er man hos den danske Marvel-udgiver Egmont. “Jeg har ikke bestilt andet end at snakke i telefon med teenagere som vil have kostumetips siden de første rygter dukkede op på nettet i mandags”, udtaler en træt og lettere irriteret Michael G. Nielsen, “hvis det her fortsætter når vi simpelthen ikke at få næste nummer af Spider-Man på gaden til tiden.

Også fra den kendte tegneserieforretning Fantask lyder der kritiske røster, blandt andet fra den navnkundige Marvel-Morten som gennem mange år har oversat de danske udgivelser af Marvels tegneserier. “Fundamentalt set er det jo noget pjat. Den værste beslutning siden Quesada anullerede Spider-Mans ægteskab her for nyligt”, udtaler Morten Søndergård.

Thomas Blackman
Charles Xavier
Thomas Blackman
Thomas Blackman

Dommer-ballade fra starten

Også hos seriens dommere har der været en del kontroverser omkring udklædningen. Mindst påvirket af ændringen bliver tilsyneladende Thomas Blackman, der vil optræde som Professor Xavier, manden bag X-Men. “Jeg lader mig ikke sådan skubbe rundt med”, udtaler Blackman og tilføjer en længere udredning om sit forhold til tegneserier, som et hasteindkaldt hold af sprogforskere fra Syddansk universitet i øjeblikket er ved at fortolke.

Emma Frost
Emma Frost
Lina Rafn
Lina Rafn

Showets kvindelige dommer Lina Rafn vil ikke umiddelbart udtale sig om de rygter der verserer om, at hun vil være klædt ud som isdronningen Emma Frost, ligeledes fra serien X-Men. “Det ville være en stor udfordring, men ikke meget mere end jeg er vant til når jeg ellers optræder på scenen”, udtaler hun kryptisk.

Mest utilfreds er den tredie dommer Remee, som allerede kan afsløre at vi får ham at se dels iført røde kontaktlinser, dels med et sæt spillekort i hånden. “Det er jo absurd, bare fordi mit navn minder lidt om Gambits virkelige navn (Remy Labeau) og fordi han tilfældigvis er aktuel i forbindelse med Wolverine filmen så træffer man sådan en tåbelig beslutning”.

Filmens og tegneseriens Remy
Filmens og tegneseriens Remy

Remee i kvindetøj?

Fra Marvels side bekræftes det per email, at der har været en del problemer omkring valget af kostumer. “Remee ønskede at være Black Panther, men i den nuværende historie vi har kørende er Black Panther død og erstattet af et kvindeligt modstykke”.

Marvel kan derimod ikke bekræfte at udtalelser fra Thomas Blackman om at “… Remee er en kælling” på et tidspunkt medførte en misforståelse der nær havde gjort, at den tredie dommer var blevet klædt ud som det kvindelige medlem af X-Men Storm.

“Der har været en række drøftelser og begge parter har måttet give indrømmelser. Vi føler at det nuværende valg er det bedste vi kan træffe”, udtaler Marvel Entertainment.

De nye afsnit som blev annonceret på pressemødet idag ventes at komme på dansk TV til efteråret.

Fem ting vi håber at Barack Obama har lært af Conan

Manden fra Illinois, ikke Krypton
Manden fra Illinois, ikke Krypton

Det kom åbenbart lidt bag på en del mennesker at den nye leder af den frie verden også er tegneserie-nørd, selv om han flere gange i valgkampen kom med referencer til helte som Superman. Ikke desto mindre så vil visse kilder vide at Obama samler på Spider-Man og Conan the Barbarian. Selv om andre historier i kølvandet på valget viste sig at være opspind, for eksempel Sarah Palins ide om af Afrika er et land og ikke et kontinent, så vil de fleste tegneseriefans nok vælge at tro at historien er sand.
Andre har da også været hurtige til at følge op på historien. Stephen Colbert og Joe Quesada udlovede straks et signeret eksemplar af Spider-Man hvis Obama ville optræde i Colberts TV udsendelse ”The Colbert Report”. Efterfølgende har der også været en artikel med fem ting man håber at Obama har lært af at læse Spider-Man.

Spider-Man og Obama har også allerede haft lejlighed til at mødes i den amerikanske serie, hvilket har udløst et mindre kontrovers.

Et foto fra en sjælden vinkel
Et foto fra en sjælden vinkel

Savage Dragon skaberen Erik Larsen havde nemlig allerede havde ladet sin figur støtte op om Obama under valgkampen, ligesom bladet havde haft Obama på forsiden. ”Kopister!” råbte Larsen, hvortil Spider-Man redaktøren Steve Wacker tørt konstaterede at han ikke læste Savage Dragon. Og ikke nok med det, Rob Liefeld hos Image har annonceret at Obama skal vælge et nyt hold i serien Youngblood. Allerede nu kan vi se at kampen om at være allerbesteste ven med den nye lidt nørdede præsident kan blive hård og ubarmhjertig.

Derimod er der tilsyneladende ikke mange der har lyst til at kommentere på hans samling af Conan. Nu er Conan jo heller ikke det mest politisk korrekte, så måske har folk med hang til den slags en forhåbning om at ligesom med Lucky Lukes rygning, så vil det aldrig have eksisteret hvis vi lader som om det aldrig er sket. Og så er der jo i forvejen en anden amerikansk politiker der jo næsten har patent på Conan.

Men hvorom alting er, så tager vi handsken op og prøver at komme med fem ting som Obama med fordel kan tage med sig fra sin samling af Conan historier.

En enkelt mand fra simple kår kan sagtens nå langt

Kurt Busieks historie om den unge Conan
Kurt Busieks historie om den unge Conan

Den lektion har Obama allerede taget med sig og vist vejen for andre i det sorte amerika. Conan blev født på en slagmark i det kolde Cimmeria, men ved hjælp af styrke og snarrådighed endte han som hersker over Aquilonia.

Men Obama skal også huske at Conans tid som konge ikke var uden problemer. Intrigerne ved hoffet og savnet af at kunne udrette noget på slagmarken kan let komme til at give ekkoer når den idealistiske nyvalgte præsident dykker ned i det politiske morads i Washington.

Guder er kun malet træ

I noget af det allerførste Conan der blev udgivet på dansk, i det der hed Karat-serien, fik vi, ud over Conans møde med skjoldmøen [[Røde Sonja]], et par historier fra det som forfatteren [[Roy Thomas]] kaldte ”The Tarim Wars”, en række historier hvor Conan er involveret i en krig hvor den ene side kæmper for ”den levende Tarim”, en malet træ-figur som er deres guddom.

Verden er fyldt med mennesker som gerne vil udkæmpe blodige krige, begrænse andres rettigheder, standse videnskabens udvikling og kontrollere andre på vegne af deres malede træfigurer, en del af dem vil han endda kunne finde indenfor egne grænser. Lad os håbe at Obama ikke lytter for meget til dem, og er klar til at stå op imod dem.

Pas på kvinderne

Undervurder ikke en kvinde
Undervurder ikke en kvinde

Selv om Conan af og til møder en kvinde der er hans respekt værd, som Røde Sonja og den kvindelige pirat Bêlit, så er det langt oftere at de ender med at komme noget i hans mjød, lokke ham i baghold, stjæle hans pung eller inddrage ham i intriger ved hoffet.

Obama er som Silvio Berlusconi beskrev ham en pæn solbrændt ung mand, så der er sikkert en del kvindelige medarbejdere som gerne vil have fingrene i ham på bedste Clinton-vis. Og nu vi taler om den tidligere præsident, så har hans hustru sikkert heller ikke helt glemt at han i morgen indtager den stol hun gerne selv ville have siddet i.

Der er troldmænd og blændværk alle vegne men de giver som regel op overfor en skarp klinge

Troldmænd der forsøger at narre Conan med besværgelser og blændværk ender altid med at måtte bide i støvet, for han stoler på sine instinkter, sin stærke sværdarm og sin skarpe klinge selv når øjnene bedrager ham.

Fjender er det let nok at finde
Fjender er det let nok at finde

Washington er fyldt til bristepunktet med lobbyister, spindoktorer og diplomater fra venner og fjender som vil forsøge at stikke Obama blår i øjnene. Tanken om at lade dem springe klingen er fristende, men Obama må nok nøjes med at møde dem med en skarp logisk hjerne og velslebne talegaver.

Selv om man gerne vil passe sig selv, bliver man ofte blandet ind i andres slagsmål

Som Kurt Busiek påpegede i vores interview fra Komiks 2008, så er Conan ikke typen der som Captain America er parat til at kaste sig ud i at forsvare andre mod undertrykkelsen. Men ofte vil begivenhederne det sådan at han ender med at måtte slås alligevel.

Ligesom Conan så er USA den største og mest muskuløse gæst i den bæverding vi kalder de forenede nationer, og selv om nogen helst vil have at han ser den anden vej mens der udveksles tyvekoster, drives plat og planlægges overfald, så er der nogen i lokalet der håber at han af og til vil påtage sig rollen som udsmider og få sat skik på de af gæsterne der er udenfor pædagogisk rækkevidde – også selv om de ikke har oliekilder.