Azzarello og Bermejos Joker

Navnet Joker behøver vist ingen nærmere introduktion. Men ud over at være Batmans yndlingsfjende, er det også titlen på en nyligt udkommet graphic novel skrevet af Brian Azzarello og tegnet af Lee Bermejo.

Joker, med ryggen til Arkham Asylum. Gotham går en hård tid imøde.
Joker med ryggen til Arkham Asylum. Gotham går en hård tid imøde.

Lad mig starte med at sige at Lee Bermejos tegnestil er fantastisk. Jeg nærmest savlede mig igennem bogen (begge gange), og måtte udvise en for mig meget ukarakteristisk selvkontrol og tvinge mig til også at læse teksten. Ikke at den ikke er god – det kommer vi til – men illustrationerne er virkelig ”to die for” som man siger på godt dansk.

Men uden handling ingen illustrationer. Joker er, modsat så mange andre historier, fortalt fra en udefrakommendes synspunkt. I dette tilfælde følger vi den kriminelle Jonny Frost, som længe har ønsket at blive til noget stort, og mest af alt, at Joker skal lægge mærke til ham. Han melder sig derfor frivilligt til at hente Joker, som just er blevet udskrevet fra Arkham Asylum. Hvad der herefter følger, er fortalt gennem Jonnys øjne. Det er ham, der betragter Jokers gøren og laden, hans raseren gennem den kriminelle underverden i kampen for at genvinde sin magt. Og Jonny hjælper kun alt for villigt til.

Der er delte meninger om det faktum, at historien er fortalt gennem en tredjeparts øjne. Nogen synes at det lægger en for stor distance til handlingen. Jonny selv er nu heller ikke nogen særligt interessant figur, men personligt gjorde det mig intet. Faktisk synes jeg det er lidt af en genistreg. Både fordi det giver mulighed for betragtninger via Jonnys ord, som ingen ellers ville have kunnet give os, havde der ikke været en fortæller. Men ikke mindst fordi det simpelthen er forfriskende anderledes. Det er rart at se noget nyt blive prøvet.

Vores hovedperson(er) smukt illustreret af Lee Bermejo. Nævnte jeg, at jeg var begejstret for billederne?

Joker er en dyster fortælling. Joker selv er grum og impulsiv. Men heller ikke helt uden humor, og jeg kunne ikke lade være med at grine, da Joker i starten af historien giver fingeren til Arkham Asylum, lige efter han er kommet ud.

Vi møder en del af Gothams underverden, blandt andet et muskelbundt af en Killer Croc, og the Penguin, som Joker af uransagelige årsager bliver ved med at referere til som Abner. Og så selvfølgelig Harley Quinn, Jokers sidekick. Det er en meget anderledes Harley vi får præsenteret. Væk er den fjollede blonde pige med sit tøsecrush, og værsgo, her har vi en Harley der stripper, og mest af alt ligner et narkovrag. Hun passer dermed fint ind i historiens stil, og det giver faktisk også et billede af et langt mere jævnbyrdigt forhold mellem hende og Joker. Om det er noget rart forhold er så en anden sag. I en meget stærk scene som jeg ikke vil afsløre, ser hun fuldstændig uberørt og uengageret ud. Og så ytrer hun i øvrigt ikke et ord i hele historien, hvilket klæder hende meget.

Azzarello har udtalt, at han ville lege lidt med Jokers sexualitet, og der er da også blevet plads til lidt antydende billeder og tekst. Det er vist længe siden at en reje har set så fallisk ud. Bermejo var dog mere tilbageholdende og mente det var bedre at overlade den flamboyante homo-Joker til folk som Grant Morrison. Det kan han nok have ret i; det ville heller ikke passe ind i den mørke crime noir ånd.

Jeg må dog sige, at dialogen ikke er så skarp som man kunne have håbet. Der er mange gode øjeblikket, men historien er bare ikke den stærkeste jeg har læst i nyere tid. Her står Sam Keiths Secrets langt mere tydeligt, pga de enormt intense dialoger, der lader Joker noget tilbage at ønske. Men det opvejer illustrationerne til fulde, og mere til. Og er man som jeg bare en smule fascineret af Joker, er den helt klart et køb værd.

Fakta om serien

Joker, 128 sider, 2008
Forfatter: Brian Azzarello
Tegner: Lee Bermejo
Forlag: DC

Udgivet af

Gry Christoffersen

Gry Christoffersen er typen der nørder i dybden når først der er noget der optager hende. Det har ført hende til så forskellige områder som Star Trek, Buffy og House MD. Indenfor tegneserier spænder hun over serier som Yoko Tsuno og Elverfolket. Heldigvis for Tegneseriesiden har hun for nyligt kastet sin interesse på Batman og specielt Jokeren. Gry bor i Lyngby med sin mand og prøver at finde hyldeplads til sin voksende samling.

3 tanker om “Azzarello og Bermejos Joker”

  1. Takker!

    Nooooo, den bor fast under min hovedpude :o) På den anden side så har jeg nu fået hold i nakken, så måske det var på tide at flytte den…

  2. Velkommen til, Gry – og hvilken entré! :)

    Jeg har kigget på Joker sådan lidt fra sidelinjen og kan ikke rigtigt finde ud af om jeg skal vælte den ind i samlingen eller ej – men du har da lige lagt noget vægt på “ja”-siden.

Der er lukket for kommentarer.