Buffy the Vampire Slayer: No future for you

Efter at serieskaberen Joss Whedon valgte at videreføre sin populære TV serie om vampyrjægeren Buffy i tegneserieform har det været ham selv der har siddet ved roret for serien. Nu overlader han det til Brian K. Vaughan og Tegneseriesiden ser nærmere på hvordan dette vagtskifte spænder af.

Forsiden til Buffy #6Da Joss Whedon i sin tid annoncerede at han ikke ville fortsætte på Astonishing X-Men medførte det straks spekulationer om hvilken serie han ville fortsætte sit arbejde på. At det blev “Runaways” som indtil da havde kørt udelukkende under sin skaber Brian K. Vaughan var nok mere overraskende end at de sidste numre af Whedons arbejde på X-Men ville blive ramt af de tilsyneladende uundgåelige forsinkelser som vi fans af den store mand har for vane at tilgive.

Efter Joss Whedons overraskende korte periode som forfatter på Runaways er det nu Brian K. Vaughan som trods sin tilsvarende travle kalender tager sig tid til at hjælpe Joss Whedon. På forhånd er planen for denne såkaldte ottende sæson af Buffy at der er en gennegående historie som er brudt op i en række segmenter. Mellem hvert af disse segmenter er der planlagt et mellemspil, som er det Brian K. Vaughan får lov til at udfolde sig med.

Nu er det ikke en hvilken som helst figur fra Whedons univers han får lov til at arbejde med, siden hun dukkede op i starten af tredie sæson af TV serien har den mørkhårede vampyrjæger Faith været en favorit hos mange fans af serien.

Faith startede som et modstykke til Buffy, en party-girl der ikke ville tage ansvar for sine handlinger, men da syvende sæson sluttede havde hun udviklet sig til at være den de andre trak på til de virkelig hårde opgaver. Brian K. Vaughan lægger ud med at vise at det ikke har ændret sig, Faith må gøre det beskidte arbejde med at rydde op efter de yngre, mere uerfarne vampyrjægere – fra Lindsay Lohan til Clint Eastwood .

Efter den lille forhistorie når vi så frem til det egentlige plot da en anden af Buffy-universets tidligere rebeller dukker op. Rupert Giles ville i sin tid forsøgte at slippe for ansvaret ved at være Watcher og stak af til London, hvor han med tilnavnet “Ripper” forsøgte sig med punkmusik og sort magi (i TV serien havde man skabt ungdomsbilledet af Giles ved at klistre Tony Head’s ansigt ind på et billede af Sid Viscious fra Sex Pistols). Nu er han leder af det der er tilbage af The Watchers Council og det er i den egenskab han har brug for Faith.

En af de to tusind unge piger der ved afslutningen af syvende sæson fik kræfter som Buffy og Faith viser sig at være så farlig at hun må skaffes af vejen. Imidlertid er hun en del af det engelske aristokrati, så hvis Faith skal have en chance for at snige sig ubemærket ind vil Giles være nødt til at spille Professor Higgins og lære hende nogen manerer, noget det er svært ikke at smile over når den oprindelige skuespiller i rollen som Faith hed Eliza.

Et sikkert kendetegn ved enhver serie med Joss Whedon som forfatter er at dialogen altid er i top og fyldt med referencer til populærkultur. Bortset fra Gilmore Girls er der nok ikke nogen der i den grad er i stand til at byde på verbal pingpong, og modsat sidstnævnte serie så bevarer Joss Whedon begge ben på jorden så man stadigt tror at det er muligt at lave den slags dialoger i den virkelige verden. Dette har altid smittet af på tegneserien når Whedons egne folk som Jane Epsenson og Doug Petire eller hans egne skuespillere som James Marsters og Amber Benson har stået for manuskriptet. Men nu er det en helt uprøvet kraft der skal løfte den tunge arv efter Whedon og venner, og det kan ikke undgås at blive mærket af indgroede fans af serien som undertegnede

Alan MooreFaith og GilesVaughan prøver virkeligt at skrive som Whedon og stadigt fastholde sit eget udtryk, og det er på mange måder det eneste han kan gøre i situationen. Men hans samspil i dialogen er knapt så letbenet som Whedons, og hans refrencer til populærkultur er lidt mere obskure, men ikke desto mindre meget velplacerede, som når Giles henviser til den mægtige skæggede troldmand i Northampton. En fremragende, men diskret reference til en af de to herrers lige- eller snarere overmand, Alan Moore .

Alt i alt synes jeg Brian K. Vaughan lægger op til en god historie her. Jo Chen viser igen at hun er en fremragende forside-kunstner. Selv om der var en del omtale af næste nummers forside skulle vise Faith næsten uden en trevl på kroppen, så holder jeg meget af det her hvor Faith har spraymalet sit navn hen over seriens logo. Det oser af attitude, som en serie med hende skal.

I det store hele er jeg også begejstret for Georges Jeanty som tegner på serien, bortset fra at jeg synes han har en tendens til at konstant give Faith rynker i panden, det får hende til at virke lidt for bekymret i forhold til hvordan jeg opfatter hendes personlighed. Hans Avengers pastiche som forside til næste nummer er til gengæld svær ikke at elske, og her taler vi jo om John Steed og Emma Peel fra TV serien af samme navn, ikke Captain America og kompagni.

For fans af TV serien ser det ud til at serien fortsætter i gode hænder, så fortsæt bare med at købe, for nye fans er her en god lejlighed til at springe på.

Fakta om serien

Buffy the Vampire Slayer Season Eight #6
Bedømmelse: Anbefales varmt

Forfatter: Brian K. Vaughan
Tegner: Georges Jeanty. Forsider af Jo Chan, Georges Jeanty, Dexter Vines & Dave Stewart
Udgiver: Dark Horse

Udgivet af

Kent Damgaard

Kent Damgaard er til daglig en stille og fredelig konsulent i IT branchen, men når mørket falder på skifter han til sin hemmelige identitet og skriver om superhelte, vampyrer, varulve og andre gode og rare ting på forskellige websites. Ud over Tegneseriesiden bidrager han til www.comicwiki.dk og forummet på www.comiczone.dk. Sidstnævnte har han fungeret som nyhedsredaktør for i en årrække. Indenfor tegneserier foretrækker han amerikanske superhelte, detektiver og horror, gerne ting der rækker tilbage til de gode gamles politiske ukorrekte pulp dage.

10 tanker om “Buffy the Vampire Slayer: No future for you”

 1. Jeg har længe haft kig på serien, da jeg er stor fan af Vaughan og kun har sympati for Whedon. Mit store problem er at jeg er Buffy-newbie (ja, vi findes og spiser ikke børn eller sådan noget!). Vil jeg kunne gå i gang med Season Eight uden at have det store kendskab til universet, eller bør jeg starte et andet sted?

 2. Der vil nok være nogen ting som vil være svære at forstå, der er en del henvisninger til begivenheder fra serien som du nok ikke vil fange. Men hvis man vil have den del med, så er der kun en ting at gøre – se samtlige 144 afsnit :)
  Dark Horse er ved at genoptrykke nogen Omnibus udgaver af de tidligere tegneserier med Buffy, men de dækker først og fremmest det hul der er mellem den oprindelige biograffilm og så første afsnit af TV serien. Så der er ikke nogen kort udgave i tegneserieform der kan bringe en "up to speed".
  Men prøv et par numre – du kan bare spørge hvis der er noget der ikke lige virker forståeligt.

 3. Det forstår jeg godt :) jeg tænkte også her forleden at det nok snart var tid til et gensyn, man kommer jo til at savne hende, den lille skumguf :)

  P.s. der er gået noget galt med URL'en til din hjemmeside, der er kommet et 'p' ind i stedet for et 'o' i WordPress.

 4. btw Ulf, vent lige med at købe sæson 1 indtil jeg har checket i kælderen, jeg mener jeg har to af den boks, det kan jeg lige gøre når jeg skal ned og vaske i aften :-)

 5. Ah – takker mange gange for rettelsen/redningen.Jeg har haft to Buffy sæson to bokse, men nu har jeg, af en eller anden grund, kun en. Gruble… Må have foræret en væk.

 6. Mit yndlings bind so far. Jeg syntes at Faiths personlighed var spot on, og dynamikken mellem hende of Giles var fantastisk.

  Hvis jeg finder en side hvor man kan købe serien bind, vil NFFY være det første jeg køber. Selvom at The Long Way Home kommer først

 7. Jeg vil tro at ComicZone og andre der sælger ting fra Previews kataloget har den. Fantask har den sikkert også, Marvel-Morten er faktisk stor Buffy-fan, så han vil sikkert gerne skaffe den for dig :)

  Bemærk i øvrigt at Dark Horse genoptrykker de gamle Buffy serier i Omnibus format – hvilket for Dark Horse vil sige lidt mindre end normalt, modsat hvordan de fleste andre forlag gør det, men hvis man ikke har købt op løbende mens de kom i normalt trade format så er det en god måde at komme ajour på.

Der er lukket for kommentarer.