Dæmonen bag masken – Daredevil af Brian Michael Bendis og Alex Maleev

Daredevil tegnet af MaleevIfølge en sumerisk myte afholdte visdomsguden Enki et gæstebud for guderne efter menneskets skabelse. Blandt gæsterne var modergudinden Ninmah:

Enki og Ninmah drak øl, kom i højt humør,
og Ninmah sagde til Enki:
‘Menneskets legemsbygning (afhænger) af
hvad der synes mig godt eller ondt.
Alt efter hvad min hu står til
kan jeg gøre et skæbnelod godt eller ondt!’
Enki gav Ninmah svar derpå:
‘I hvad skæbnelod du har i sinde
lad mig lade godt opveje det onde!’

Ninmah tager nu ler og former deraf syv indvider med forskellige mangler eller handicap, og hver får af Enki tildelt en skæbne; den umusikalske bliver kongelig vagt, en mand med fodproblemer bliver bronzestøber, og den blinde bliver sanger. Andre bliver sat på offentlig forsørgelse, men ellers er mønsteret klart: en tilsyneladende svaghed vendes til en styrke.

Den blinde forsvarsadvokat, Matt Murdock, er ikke født blind. Som dreng redder han en gammel mand fra at blive ramt af en lastbil men udsættes samtidig for en dosis radioaktiv stråling. Den unge Matt mister synet, men samtidig forstærkes hans øvrige sanser i en grad, så han “ser” mere end de fleste mennesker med normalt syn.

Daredevil af MaalevMatts senere transformation til maskeret superhelt, eller om man vil, vigilante, skyldes dels en personlig tragedie, dels en oplevelse af retssystemets mangelfuldhed – de onde ler og de gode græder. Forklædt i et rødt kostume (oprindelig rødt og gult) med små dæmonhorn i panden bliver han kendt som Daredevil.

Daredevil – The Man Without Fear! blev skabt i 1964 af Stan Lee og Bill Everett. Mange forfattere og tegnere senere blev serien i 1998 relanceret under navnet Daredevil Vol. 2. Fornyelsen viste sig dog først mest markant med nr. 26, da forfatteren Brian Michael Bendis og tegneren Alex Maleev overtog serien.

Det første der springer i øjnene, er Maleevs grovkornede, nærmest fotografiske tegnestil, som trods sin krasse realisme (vi befinder os jo i Hell’s Kitchen, New Yorks slumkvarter), aldrig mister den dynamik, som giver liv i rammerne.

Og der er både liv, blod, kærlighed og død i fortællingen: Daredevils hemmelige identitet er kommet til FBIs kendskab, og historien er lækket til medierne, men begge mangler afgørende beviser.

Lige meget hvordan man end vender og drejer det, er Matt Murdock skyldig i have sammenblandet den lovgivende magt og den udøvende magt – og det kan få konsekvenser ikke kun for ham, men også for alle de sager han har ført i årenes løb.

Samtidig møder og forelsker Murdock sig i Mila Donovan, en blind kvinde, som ikke behøver ekstraordinære sanser for at gennemskue hans maske; dertil kommer truslen fra skurkene The Owl og Bullseye, samt ærkefjenden Wilson Fisk, alias The Kingpin, som Daredevil endelig får nedkæmpet, idet han efterfølgende udnævner sig selv til Kingpin af Hell’s Kitchen!

Ud over at byde på en original kærlighedshistorie og en hæsblæsende handling (som kun undtagelsesvis mister momentum), er Bendis’ og Maleevs Daredevil en fortælling, som for én gangs skyld afsluttes uden hensyntagen til markedet, samt føres til sin logiske, men overraskende og vovede slutning.

Fakta om serien

Forfatter: Brian Michael Bendis
Tegner: Alex Maleev
Udgiver: Marvel

Daredevil Vol. 2, nr. 26-81 er samlet i fem indbundne bind:

Collected Vol. 2 (2002) 288 sider i farver

Collected Vol. 3 (2004) 300 sider i farver

Collected Vol. 4 (2005) 280 sider i farver

Collected Vol. 5 (2006) 256 sider i farver

Collected Vol. 6 (2006) 330 sider i farver

Læs mere om Enki og Ninmah:

Samuel Noah Kramer: Historien begynder med Sumererne (1958)

Thorkild Jacobsen: Mesopotamiske Urtidssagn (1978)

Udgivet af

Thomas Strømsholt

Thomas Strømsholt, der kom til verden samme år som Arkham Asylum, elsker tegneserier – ellers ville han jo ikke skrive om dem her på Tegneseriesiden. Blandt hans favoritkunstnere inden for dette fantastiske medium er George Herriman, Winsor McCay, Chester Gould, Grant Morrison, Jack Cole, Al Feldstein, Tardi, Bob Powell, Boucq, Alex Raymond, Jack Davis, Wally Wood, Harvey Kurtzman, Milton Caniff, Berni Wrightson, Frank Quitely, Will Eisner, Hergé, Jim Holdaway og Duncan Fegredo (to keep it short!) Hvad Strømsholt foretager sig, når han ikke skriver til Tegneseriesiden, er stillet til offentligt skue på www.tstromsholt.dk.