Nemi og Lise Myhre

I min bog er Norges to suverænt største bidrag til populærkulturen siden 90’erne Black Metal og Nemi. Mens historierne om død og kirkebrændinger som fulgte med Black Metal genrens gennembrud måske godt kunne forlede nogen til at tro at folk i sort tøj ikke syntes der var noget at grine af, så har den unge serietegner Lise Myhre gennem snart ti år efterhånden fået overbevist folk om noget andet … og som Nemi selv siger, hvorfor brænde en smuk gammel kirke af, når nu der ligger et skattekontor lige ved siden af.

Første gang jeg stødte på serien var i musikmagasinet Terrorizer, som dækker den mere ekstreme del af musikken, normalt plejer tegneserier som udgives i blade om Heavy Metal at være skrevet af mænd og for mænd, gerne med hentydinger til død, ødelæggelser, sex og prutter, fladpandet humor ingen hindring.Black number one

Men Nemi er anderledes, dels er hun en ung pige i tyverne, dels er hendes skaber en ung kvinde på samme alder. Ikke desto mindre appellerer den sorthårede pige med det mærkelige navn til både mandlige og kvindelige læsere. Ifølge Lise Myhre selv skyldes det at Nemi ligesom Mick Jagger har noget at tilbyde begge parter, pigerne vil gerne være som hende, drengene vil gerne være sammen med hende.

Nemi er ihvertfald en af den slags piger man møder alt for sjældent. En af mine absoutte yndlingsstriber viser hende lettere utilpasset sammen med veninderne der alle snakker om børn og gardiner og hvad deraf følger, i et forsøg på at komme ind i samtalen spørger hun om der er nogen der har hørt det seneste album med Emperor, i den efterfølgende øresønderdøvende tavshed omkring bordet må Nemi snige sig over til drengenes bord med et “Må jeg lege med jer i stedet”.

Både goth og sort/hvid

Nemi omtales ofte som goth, og det er da også rigtigt at hun oprindeligt dukkede op som en del af en goth side som Lise Myhre lavede til den norske udgave af The Far Side, en amerikansk stribe af Gary Larson som på dansk blev udgivet som “Langt ude”. Men selv om hun er meget bleg, og altid er klædt i sort, så er Nemi ikke bare goth, hun er også sort/hvid. Hendes udseende er også en visuel måde at skille hende ud fra resten af sine omgivelser, både i forhold til omverdenen generelt, men også i forhold til veninden Cyan, der trods sit blå hår ofte må indtage rollen som “straight man” i forhold til Nemis sprudlende fantasiverden.

Steen og Stoffer fra et kvindeligt synspunkt?

Ligesom Steen fra ovennævnte serie, så har Nemi masser af sund fornuft, hun vælger bare ofte at ignorere den. Mens veninden Cyan harcelerer over at fabrikanterne bruger udtryk som “dueblå” og “Kaffe latte” for at sælge henholdvist blå og brun maling, så kaster Nemi øjeblikkeligt sin kærlighed på en 50 liters tromle med “dragegrøn”. Hendes fascination af fantasy verdenen er så stor at hun som den eneste voksne kan blive skuffet når sætningen “Se, en drage!” viser sig at referere til den slags der er sat sammen af pinde og papir.Nemi og dragen

Men hvor Steen kan siges at være “undskyldt” med at han er et barn med en lidt for livlig fantasi, så er Nemi i en aldersgruppe hvor hun måske burde vide bedre, men alligevel vælger hun at holde fast sine barnlige sider. Som tegneserie-nørd kan man ikke undgå at hilse den slags velkomment, for hvor står det skrevet at i det øjeblik man overskrider en vis aldersgrænse så skal underholdning pludseligt til at være folk der bygger hus om, danser standarddanse eller smukke mennesker der laver intriger mod hinanden eller fede mennesker der skal tabe sig.

Norges smukkeste tegner

Lise Myhre gør meget ud af at understrege at Nemi ikke er en selvbiografisk serie, og at Nemi og hende er to selvstændige personer. Men ligesom sin tegneseriefigur kan Lise Myhre ikke løbe fra at være en smuk ung dame. Det virker dog som om at hun bevidst underspiller den del en smule, for eksempel da hun selv optræder i en af striberne.
Nemi og Lise Myhre

Billedet af hende på Sprays hjemmeside hvor Nemi kører online er tonet ned i sort/hvid til næsten ukendelighed.Da hun under sit seneste besøg i Danmark blev konfronteret med at et afstemning på nettet åbenbart havde kåret hende til den næst-smukkeste kvinde i Norge virkede hun også ganske ukrukket, nærmest genert over det. Hvorom alting er, så kan læseren selv danne sig sin mening udfra billedet herunder.

Lise MyhreNemi som talerstol

Lise understreger, som nævnt ovenfor at der er forskelle mellem hende og Nemi, og at Nemi over tid har udviklet sin egen personlighed, ikke bare i forhold til Lise selv, men også i forhold til hvordan fans mener at hun vil opføre sig. Men ind imellem kan det stadigt godt virke som om at Lise bruger Nemi som talerør for sine egne synspunkter, for eksempel omkring dyrevelfærd, ligesom visse personlighedstyper indenfor tegneserie-verdenen også af og til får en kommentar med på vejen som virker så ukarakteristisk for Nemi at man sidder tilbage med følelsen af at her er noget som skaberen føler så stærkt for at det bare MÅ ud gennem hendes stribe.

Igen virker det nærliggende at tænke på Steen og Stoffers skaber Bill Watterson som også af og til får listet sine egne synspunkter om verden ind i dialogen mellem den lille dreng og hans udstoppede tiger. Men heldigvis for begge så gælder det at seriens generelle humor har en dejlig afvæbnende effekt selv hvis man er helt uenig med skaberens holdninger.

Nemi på dansk

Nemi kan læses hver dag i gratisavisen Urban, som også har en række striber fra serien i deres online udgave, og har man ikke noget imod at læse serien på originalsproget kan man finde striberne online hos det norske Spray, hvorfra det tre eksempler her på siden også er taget (© Lise Myhre / Distr. iblis@nemi.no ). Hos Spray kan man også læse mere information om Nemi, blandt andet at hendes usædvanlige navn er taget fra en italiensk sø, mens at efternavnet Montoya er taget fra en film-figur.

Nemi fik for nyligt sit eget blad som udkommer hver tredie måned, og som er anmeldt andetsteds her på Tegneseriesiden. Men hvis man vil have fat i de tidligere striber er der mulighed for at købe dem i to samlinger som er udgivet af Egmont serieforlaget. Mere info kan fås på www.basserne.dk som også indeholder er lille forum dedikeret til Nemi.

Endligt skal det nævnes at Egmonts norske afdeling løbende udgiver et blad med Nemi samt andre serier og artikler indenfor fantasy, horror og goth, ligesom der findes to tilsvarende samlealbums med Nemi på norsk. Selv om jeg har haft lejlighed til at læse både de danske og norske samlealbums må jeg tilstå, at jeg ikke har noget overblik over hvorvidt den danske udgave dækker alt hvad der findes på norsk, så jeg kan kun opfordre til at man køber begge dele – man kan jo aldrig få for meget Nemi vel?

Udgivet af

Kent Damgaard

Kent Damgaard er til daglig en stille og fredelig konsulent i IT branchen, men når mørket falder på skifter han til sin hemmelige identitet og skriver om superhelte, vampyrer, varulve og andre gode og rare ting på forskellige websites. Ud over Tegneseriesiden bidrager han til www.comicwiki.dk og forummet på www.comiczone.dk. Sidstnævnte har han fungeret som nyhedsredaktør for i en årrække. Indenfor tegneserier foretrækker han amerikanske superhelte, detektiver og horror, gerne ting der rækker tilbage til de gode gamles politiske ukorrekte pulp dage.

12 tanker om “Nemi og Lise Myhre”

 1. Tak for artiklen.Nemi er en fremragende serie. Fed humor og det er helt befriende, at de er kvindelig hovedperson, der lever og opfører sig som en decideret drengerøv, der ikke vil blive voksen.Du mangler dog at skrive noget om stregen. Den fortjener at få et ord med på vejen, da Lise faktisk tegner fremragende og giver figurerne (mere) liv ad den vej. Mange af Nemis grimasser er helt klart i klasse med Bill Patterson, når han er bedst.

 2. Hej Mark. Du har ret, jeg har en tendens til at fokusere på det fortalte i stedet for stregen når jeg skriver, det skyldes sikkert en overdosis Marvel hvor historierne jo fortsætter i årevis.
  Der er faktisk flere ligheder mellem Lise og Steen og Stoffers skaber Bill Watterson også i måden at tegne på. Specielt Nemis udtryk når hun har skumle tanker :-)

 3. Nu har Lise en god streg, der viser at hun virkelig kan tegne. Og den har ikke ændret sig meget siden starten. Forstået på den måde, at hun ikke har tegnet sig bedre, hvilket er positivt ment. Det er bl.a. den, jeg synes, gør serien god. Derfor synes jeg lige den skulle nævnes.

 4. Everyday travel with train and bus, and the smile on my face is when I get my hand in the everyday newspaper – "Urban" and I rush to the page where NEMI appears! I just LOVE her and all the things she says and do :O) To name a few:  The one where NEMI and some friends have been to a metalconcert, and they the day after they´re all wearing necksupports and "the angel-friend" asks: "Good concert"? and they all have this totally satisfied look on their faces – even though they´re "damaged". Then there´s the one where NEMI has a vacation and SEMI takes over. SEMI is sittig in a bar and are being confronted by a guy – about a kiss, then she thinks about what she should do ("what would NEMi have done"?) and then she says to the guy: "Normally or tongue"?, Then NEMI appears with a big rock (or something like it) and its SEMi in the head – out of the picture, then she says: "If you want to have something done properly, you´ll have to do it yourself"!  Then there´s the one where NEMi is in the ZOO, watching the alligators – a child is crying nearby,- the alligator sign says "Please do not feed the alligators",- Nemi thinks about it and says " Just a little"!I could go on………

 5. …Yes.. Stay metal….. Er det muligt at elske en tegneseriefigur ? – Hey girl, see you on elm street. or any other bar in norway.. greetings from denmark.

 6. Hi

  Nemi rocks, hvor er det fedt at genkende det sorte folk.
  Selvfølgelig er der drager, når fantasien dør hvad er er så tilbage andet end boligindretning og huspriser ?

 7. Hej

  Jeg er vild med tegneserien.
  Jeg blev opmærksom på den, mens jer boede sammen med en pige, der nærmest er Nemi.
  Nemis dystre og til tider onde natur blandet med den lidt barnlige besættelse af drager er fortryllende på en eller anden måde.

Der er lukket for kommentarer.