Stan Winston er død

Stan WinstonIkke 100% tegneserierelateret, men alligevel: special effects-pioneren Stan Winston er død, kun 62 år gammel. Igennem syv år har Winston kæmpet mod multipelt myelom, som er en cancersygdom i plasmacellerne, og 15. juni 2008, tabte han altså kampen.

Igennem sin karierre nåede Winston at sætte sit præg på hundredevis af film – senest stod han for de forskellige versioner af Tony Starks avancerede kampdragt i Iron Man. Han var bl.a. også manden bag special effects i film som Aliens, Terminator, Predator, Edward Scissorhands, Jurassic Park, Titanic og et utal af andre. Han instruerede selv bl.a. Michael Jacksons video Ghosts og kultfilmen Pumpkinhead (aka Vengeance: The Demon). Han var pionér i forhold til mange teknikker der anvendes i dag, og han har sammen med sine medarbejdere hævet standarden for special effects i film gang på gang.

Mange af de film Winston har arbejdet på har haft stor betydning for mig i min opvækst, og ikke mindst på grund af effekterne – og jeg hører også til blandt fanskaren til Pumpkinhead, der i mine øjne er en fængslende og kriminelt overset horrorfilm. Winstons død er et stort tab for os – Iron Man viste os nemlig også, at der var meget fremragende arbejde tilbage i ham endnu.

Udgivet af

Ulf Reese Næsborg

Ulf Reese Næsborg er født i 1971, og har læst tegneserier siden da, hvilket vil sige at han har læst stort set samtlige albumudgivelser i Danmark indtil starten af 90'erne, hvor han begyndte at læse overvejende udenlandske tegneserier. Læser mest amerikanske tegneserier, både fra 'de to store' og fra Indie-udgivere. Yndlingsforfatterne er Grant Morrison, skarpt efterfulgt af Alan Moore, men han har også et blødt punkt for Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski og Brian K. Vaughan. Han er manden bag tegneseriesiden og som sådan den man skal kontakte hvis man har generelle spørgsmål eller kommentarer til siden.