Tintin-album fjernet fra Borders børneafdeling

Tintin i Congo

Der har i tidens løb været en nogen kontrovers over “Tintin i Congo”, som man kan beskylde for at være meget racistisk med nutidige øjne – negerstammen der gør Tintin til deres konge fordi han er en “god hvid mand” dukker frem i min hukommelse, men der er mange flere eksempler i albummet, der dog kan siges bare at afspejle samtidens (post-)koloniale holdninger.

I går anbefalede den engelske organisation The Commission for Racial Equality (CRE) så at det var uacceptabelt for butikker at sælge albummet, da det indeholdt “grove racistiske stereotyper”.

Borders – der er en af Englands største boghandlerkæder – reagerede ved at flytte albummet fra børneafdelingen til voksenafdelingen, hvor folk så kunne danne deres egen mening. Dette er efter CREs mening ikke nok:

“This book contains imagery and words of hideous racial prejudice, where the ’savage natives’ look like monkeys and talk like imbeciles,” [a spokesperson] said.

“How and why do Borders think that it’s OK to peddle such racist material? This is potentially highly offensive to a great number of people.”

She added that the only place the book was acceptable was in a museum – with a sign accompanying it saying “old-fashioned, racist claptrap”.

(læs mere hos The Guardian)

Det ser ud til at fronterne er trukket ret skarpt op – jeg er ikke brite, så jeg har ingen anelse om hvorvidt CRE har nogen form for magt bag deres anbefalinger, men hvis de har det, kunne det se ret sort ud for albummets fremtid i britiske butikker.

I mine øjne er albummet forholdsvist uskyldigt, men jeg kan på den anden side se hvorfor folk kan synes at det er meget anstødeligt med nutidige, politisk korrekte briller. Skal albummet ses som et historisk dokument over en afdød tankegang eller som et stykke racistisk, fordomsfuldt stykke semi-propaganda? Hvor står det i øvrigt i forhold til dansk lovgivning?

Udgivet af

Ulf Reese Næsborg

Ulf Reese Næsborg er født i 1971, og har læst tegneserier siden da, hvilket vil sige at han har læst stort set samtlige albumudgivelser i Danmark indtil starten af 90'erne, hvor han begyndte at læse overvejende udenlandske tegneserier. Læser mest amerikanske tegneserier, både fra 'de to store' og fra Indie-udgivere. Yndlingsforfatterne er Grant Morrison, skarpt efterfulgt af Alan Moore, men han har også et blødt punkt for Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski og Brian K. Vaughan. Han er manden bag tegneseriesiden og som sådan den man skal kontakte hvis man har generelle spørgsmål eller kommentarer til siden.

2 tanker om “Tintin-album fjernet fra Borders børneafdeling”

Skriv et svar