Hellblazer: Rare cuts

hellblazerrarecuts.jpgEgentlig var jeg kommet ind i den lokale Faraos Cigarer for at få fat på efterfølgeren til den Hellblazer trade paperback jeg allerede havde stående på hylden, men jeg endte med at gå derfra med Lady Constantine som jeg for nyligt anmeldte og så denne samling af forskellige tidlige historier med John Constantine.

Tilbage i 1988 da jeg først opdagede Hellblazer købte jeg en første opsamling “Original sins” og tænkte med det samme at her var en serie der var som skabt til at blive udgivet i en hel række trade paperbacks, derfor var jeg også sikker på at der måtte eksistere et helt bagkatalog af trades som jeg burde have købt forlængst.

Derfor blev jeg en anelse overrasket da det viste sig at næste bind i serien var “Dangerous habits”. Selv om jeg ikke har fulgt Constantine så tæt som jeg nok burde kunne jeg ret hurtigt regne ud at den historie lå omkring nummer 50 i serien. Efter en forespørgsel hos folkene bag disken måtte jeg dog konstatere at den var god nok “Original sins” samler numrene 1-9 og “Dangerous habits” samler 41-46 – de mellemliggende numre findes ikke i trade paperback.

Det vil sige, indtil udgivelsen af “Rare cuts”, hvor man så i stedet for at fortsætte kontinuiteten har valgt at optrykke udvalgte historier. En meget mærkelig beslutning fra de ellers så seriøse Vertigo, men ifølge folkene hos Faraos cigarer skulle der være håb forude, de manglende tidlige numre skulle være på vej i trade paperback også, men indtil da må vi nøjes med “Rare cuts”.

Nøjes er måske et lidt hårdt udtryk, for indholdet i “Rare cuts” er slet ikke så ringe endda. Der lægges ud med “Newcastle: A taste of things to come” som er en af de meget vigtige historier i den tidlige del af Hellblazer sagaen. Indtil da har serien hele tiden haft henvisninger til disse begivenheder i Newcastle hvor en ung og overmodig John Constantine for første gang overvurderer sine evner, med fatale konsekvenser for hans med-okkultister.

De to efterfølgende historier “Early warning” og “How I learned to love the bomb” af Grant Morrison, udkom som nummer 25 og 26 og er ligesom Egmonts nylige udgivelse af Green Lantern/Green Arrow et billede på en tid som kan være svær at sætte sig ind i hvis man ikke selv har oplevet den. Atomkrigs-frygten i den kolde krigs sidste krampetrækninger og England under Thatcherismen kan virke lidt fjern set med vore dages øjne, men det grundlæggende gys i historien om det lille bysamfund Thursdykes undergang har en klar undertone af Lovecraft over sig.

“Dead boys heart” er ligesom den første historie et flashback, men denne gang helt tilbage til John Constantines barndom. For første gang får vi et lille indblik i hvordan den helt unge Constantine danner sine første tanker om magi, mens han stadigt lever i grænselandet mellem barndommens fantasi og virkelighedens mere dystre realiteter.

Med “This is the diary of Danny Drake” springer vi så frem til nummer 56 hvor Garth Ennis viser sin klasse i en fortælling der på overfladen ser ud til at dreje sig om en mand der hjemsøges af sin dagbog og i noget der ligner anfald af Tourettes syndrom tvinges til at udlevere sine inderste hemmeligheder.

I “In another part of hell” springer vi endnu engang fremad i numrene til nummer 84, men endnu en gang bagud i tid med et flashback til den unge Constantine. På vej hjem fra lufthavnen bringer et møde med den gamle ven Chas Constantine tilbage til det sted hvor han første gang stod overfor en okkult modstander der tilsyneladende var langt stærkere end han selv. Og som vi ved kan det være fatalt at undervurdere Constantine.

På grund af de mange tilbageblik på Constantines tidlige år og brugen af enkeltstående historier lykkes det faktisk for “Rare cuts” at levere en række gode historier uden at afsløre noget om den gennemgående handling i John Constantines saga. Det kræver imdlertid at man springer ekstra-materialet over, som indeholder en tidslinie for alle vigtige begivenheder i Constantines liv.

Hvis man allerede har sikret sig de øvrige Hellblazer bind i trade paperback og er begyndt at føle abstinenser, så er “Rare cuts” klart værd at tilføje til samlingen. Hvis man derimod stadigt er ny som samler vil jeg nok anbefale at man enten går videre med “Dangerous habits”.

Udgivet af

Kent Damgaard

Kent Damgaard er til daglig en stille og fredelig konsulent i IT branchen, men når mørket falder på skifter han til sin hemmelige identitet og skriver om superhelte, vampyrer, varulve og andre gode og rare ting på forskellige websites. Ud over Tegneseriesiden bidrager han til www.comicwiki.dk og forummet på www.comiczone.dk. Sidstnævnte har han fungeret som nyhedsredaktør for i en årrække. Indenfor tegneserier foretrækker han amerikanske superhelte, detektiver og horror, gerne ting der rækker tilbage til de gode gamles politiske ukorrekte pulp dage.

4 tanker om “Hellblazer: Rare cuts”

 1. Jeg må med skam tilstå at jeg aldrig rigtigt er hoppet på Hr. Constantines eventyr, selv om det ikke har været viljen der manglede – det er bare en meget overvældende samling TPBs der venter på mig og af så mange kompetente forfattere, så jeg har aldrig fået taget mig sammen og bare sprunget ud i det.
  Nu har du så både trådt på min dårlige samvittighed og givet mig lyst til at tage fat på serien igen – Damn You, Damgaard! :doom: ;)

 2. He he he, min skumle plan virker :cthulhu:

  Jeg holdt også pause fra ham i lang tid, faktisk var det kun fordi jeg var igang med at opkøbe Gaiman og fik fat på den første af Books of Magic hvor han er med i, så pludseligt kom jeg til at tænke over at jeg havde savnet ham.

 3. TAGET I BETRAGTNING AF AT DET VAR DIG, KENT D, SOM FIK MIG TIL AT LÆSE HELLBLAZER I SIN TID, SÅ ER DET EN SKANDALE AT DU IKKE SELV HAR FULDT TROFAST MED I EN AF VERDENS BEDSTE TEGNESERIE – MEN SÅ ER DET JO BARE MED AT KOMME IGANG MED AT FÅ KØBT DE MANGE OPSAMLINGER!
  NU DA BUFFY ER BLEVET VOKSEN OG IKKE LÆNGERE VELSIGNER TV MED HENDES TILSTEDEVÆRELSE, SÅ SKULLE DU DA NOK KUNNE FINDE LIDT TID TIL AT LÆSE NOGET SERIØST KVALITETSTEGNESERIE IGEN?

  KUNNE VÆRE SJOVT AT UDVEKSLE MENINGER MED DIG IGEN!

 4. Jeg havde faktisk glemt at det var mig der opdagede ham først. Eller også er det bare fordi du endte med at følge den meget tættere en jeg selv gjorde at jeg endte med at tænke på den som “din” serie :-)

  Constantine røg af i svinget da jeg næsten holdt op med at købe tegneserier, kun X-Men stod jeg aldrig helt af på – den kan du så tage credit for at have introduceret mig til. Men ingen tvivl om at jeg skal have en større Hellblazer samling i løbet af de næste par år. P.t. har jeg “Dangerous habits” liggende i bunken med ting der skal læses.

  Buffy er ikke helt ude af billedet, sæson otte er begyndt at komme fra Dark Horse, og egentlig skulle jeg have anmeldt det første nummer her forlængst, men det har været lidt småt med tiden.

Skriv et svar