Hello Spaceboy! – Marvel Boy af Grant Morrison

[[Grant Morrison]]s stil fornægter sig ikke: parallelle verdener, epifanidrevne motorer, underjordiske begrebsrum, klonede supersoldater, kritik af markedskræfterne og et strejf af fetichisme – Marvel Boy har det hele og mere til.

Kree-krigeren Noh-Varr, som er havareret på Jorden, minder ikke meget om den gamle Marvel Boy, men han er både et marvel og en teenager, Jack fra The Invisibles tilsat insekt-DNA og nanoaktive kropsvæsker, men ikke nær så irriterende.

Fuld af retfærdig harme påbegynder han et hævntogt mod hele menneskeheden, der således må bøde for et enkelt menneskes overgreb, den griske multi-trillionær Doctor Midas, som til gengæld er parat til at ofre hele planeten – datteren Oubliette inklusive – for at bade i kosmiske stråler ([[Jack Kirby]] in memoriam).

Gennem J. G. Jones’ tegninger – hans evne for komposition og energiske sekvenser, de lækre detaljer og levende persontegninger – får det actionprægede plot endnu et nøk, there’s never a dull moment.

Men Marvel Boy byder på mere end blot skæg og herlig massedestruktion, f.eks. da en rumparasit, det levende firma Hexus, bryder løs og fortærer de jordiske firmaer et efter et: “It imitates what people want. It hypnotizes them with sophisticated advertising techniques, then makes employees of them.

Jo jo, der er skam tale om en Marvel-tegneserie, vel at mærke i serien Marvel Knights, forlagets forsøg på at bryde ud af den “tegneserier-er-for-børn-myte”, som Marvel selv har perpetueret gennem årenes løb – arven fra the Comics Code. Med Morrisons og Jones’ Marvel Boy tager Marvel ikke kun endnu et skridt ud af børnehaveklassen men formår også at leve op til sit navn.

Tilbage er der kun at sige: Hvornår kommer fortsættelsen?

Fakta om serien

Marvel Boy Vol. 1 (2001) 144 sider

Forfatter: [[Grant Morrison]]
Tegner: J. G. Jones (med Ryan Kelly)
Rentegner: Sean Parsons

Forlag: [[Marvel]]

Udgivet af

Thomas Strømsholt

Thomas Strømsholt, der kom til verden samme år som Arkham Asylum, elsker tegneserier – ellers ville han jo ikke skrive om dem her på Tegneseriesiden. Blandt hans favoritkunstnere inden for dette fantastiske medium er George Herriman, Winsor McCay, Chester Gould, Grant Morrison, Jack Cole, Al Feldstein, Tardi, Bob Powell, Boucq, Alex Raymond, Jack Davis, Wally Wood, Harvey Kurtzman, Milton Caniff, Berni Wrightson, Frank Quitely, Will Eisner, Hergé, Jim Holdaway og Duncan Fegredo (to keep it short!) Hvad Strømsholt foretager sig, når han ikke skriver til Tegneseriesiden, er stillet til offentligt skue på www.tstromsholt.dk.

En tanke om “Hello Spaceboy! – Marvel Boy af Grant Morrison”

  1. Eneste ting der gav mig en dårlig smag i munden var 90er agtige europæiske superhelte, der var bare en Morrison ide for meget, men ellers burde flere læse den her tegneserie.

Der er lukket for kommentarer.