Britisk tegneserieekspert besøger Komiks.dk 2010

Paul GravettDer er ikke mange, der ved lige så meget om tegneseriens vidunderlige verden, som den britiske tegneserieekspert, Paul Gravett. I maj 2010 lægger Gravett vejen forbi Københavns Internationale Tegneseriefestival, Komiks.dk.

Journalisten, kuratoren og foredragsholderen Paul Gravett bemandede i starten af 1980erne den såkaldte Fast Fiction stand på tegneseriemarkedet i Londons Westminster Hall, hvorfra han inviterede alle til at sælge deres hjemmelavede tegneserier. Dette initiativ blev senere beskrevet i Eddie Campbells graphic novel Alec: How to be an Artist. I 1981 begyndte Gravett at arbejde for Pssst! Magazine, der var et forsøg på at skabe en britisk pendant til de i Frankrig så populære bande dessinee magasiner. Hos Pssst! arbejdede Gravett i en lang række stillinger, men forlod bladet for starte Escape Magazine, der skulle fungere som showcase for de allerbedste tegneserieskabere inden for den alternative tegneseriescene. Bladet gik ind efter 19 numre, men nåede alligevel at hjælpe mangen en karriere på vej. Det var også i denne sammenhæng, at Gravett var med til at udgive det første samarbejde mellem de nu legendariske tegneserieskabere Neil Gaiman og Dave McKean, Violent Cases, samt de første tre numre af den allerede nævnte Alec af Eddie Campbell.

Gravett har arbejdet som kurator på en lang række udstillinger af tegneseriekunst i både Europa og og England. Han har også fungeret som direktør for Comica, London’s International Comics Festival at the Institute of Contemporary Arts. Han er medforfatter på bøgerne Manga: 60 Years of Japanese Comics, Graphic Novels: Stories to Change Your Life, Great British Comics: Celebrating a Century of Ripping Yarns and Wizard Wheezes og The Leather Nun & Other Incredibly Strange Comics. Han skriver derudover om tegneserier for aviser og tidsskrifter såsom The Guardian, The Times, The Independent, The Daily Telegraph, The Comics Journal, Comic Art, Comics International, Time Out, Blueprint, Neo, The Bookseller, Dazed & Confused, New Internationalist, Third Text, 9eme Art og The Jewish Quarterly.

Gravett fungerer ofte som tegneseriekonsulent for diverse britiske tv-stationer, og han medvirkede i dokumentarfilmen The Mindscape of Alan Moore.

Udgivet af

Michael Lindal Andersen

Michael er født i det herrens år 1976. Han er en af de skyldige bag Københavns Internationale Tegneseriefestival, Komiks.dk, har skrevet tegneserienoveller til det engelske independent forlag Accent UK og nusser til daglig rundt på et tophemmeligt folkebibliotek et sted i Danmark. Hans tegneserieinteresse startede med serier som Yoko Tsuno og Linda og Valentin, fortsatte med Spider-man og Fantastic Four og er i de senere år muteret til en næsten uigenkendelig størrelse, der foretrækker grafiske romaner (gammel vin på herlige nye flasker) fra forfattere som Alan Moore, Daniel Clowes og Craig Thompson. Det er hans faste overbevisning, at især Scott Pilgrim styrer verden.