Danmark: nu med tegneserieråd!

Afstemning om bestyrelsen i DKTRSå skete det – Danmarks kulturliv blev beriget med et tegneserieråd, der kom til verden i går. Vi stiller om til den officielle pressemeddelelse:

Dansk Tegneserieråd er blevet oprettet
Mødesalen i den gule villa på Frederiksberg var fyldt til bristepunktet i går aftes, da en forsamling af branchefolk og interesserede konstituerede Dansk Tegneserieråd og valgte rådets første bestyrelse.
Dansk Tegneserieråd ønsker at højne opmærksomheden på denne kunstart og at fungere som bindeled mellem kunstnere, boghandlere, biblioteker, statslige og private organisationer, og andre, som har en interesse i tegneserier. Allerede i ugerne op til Rådets oprettelse strømmede det ind med henvendelser fra personer og organisationer om mulige samarbejder.
Særligt i disse år, hvor tegneserien oplever en veritabel guldalder, er der behov for et organ, som taler denne kunstforms sag. Den opgave ønsker Dansk Tegneserieråd at løfte.
Dansk Tegneserieråds første bestyrelse består af Thomas Thorhauge (formand), Allan Haverholm, Marianne Eskebæk Larsen, Paw Mathiasen, Steffen P. Maarup, Carsten Søndergaard, Matthias Wivel, Mads Bluhm (suppleant), Ulf Reese Næsborg (suppleant), foruden Anders Hjort Jørgensen (revisor) og Rikke Platz Cortsen (revisorsuppleant).

Dansk Tegneserieråd vil arbejde for:

  • At højne både den almene og den specialiserede viden om tegneserier, og således styrke både formidling af og forskning i tegneserier
  • At bidrage konstruktivt til skabelsen af, vilkårene for og alsidigheden af danske tegneserier og danske tegneserieudgivelser, samt tilgængeligheden af udenlandske tegneserier i Danmark gennem bl.a. publikationer og udstillinger
  • At skabe kontakt mellem og fungere som fælles forum for alle med privat såvel som professionel interesse i tegneserier
  • At samarbejde både nationalt og internationalt med organisationer og institutioner, der beskæftiger sig med tegneserier og relaterede medier/kunstformer.

Vi ønsker bl.a. at fokusere på fraværet af en egentlig tegneserieskaberuddannelse og det forhold, at landets eneste tegneseriemuseum er henvist til 20 m2 en måned om året. Vi ønsker at diskutere, hvorfor danske boghandlere ikke som fx franske, amerikanske og japanske boghandlere har et repræsentativt udvalg af aktuelle tegneserieudgivelser. Og vi ønsker at undersøge, om de forskellige mediers holdning til tegneseriestof er præget af antikverede forestillinger.

[Pressemeddelelse om dansk tegneserieråds oprettelse  (PDF)]

I mine øjne er det en vigtig og skælsættende hændelse i dansk tegneseriehistorie, og jeg er for min del stolt over at være en del af det. Thomas Thorhauge har allerede vist betydeligt format som formand og resten af bestyrelsen kender jeg også som vidende og engagerede mennesker.

Dele af Dansk Tegneserieråds nyvalgte bestyrelse Thomas Thorhauge, den nyvalgte formand for Dansk Tegneserieråd(fotos: Christian Sand)

Fremtiden ser lys ud!

Udgivet af

Ulf Reese Næsborg

Ulf Reese Næsborg er født i 1971, og har læst tegneserier siden da, hvilket vil sige at han har læst stort set samtlige albumudgivelser i Danmark indtil starten af 90'erne, hvor han begyndte at læse overvejende udenlandske tegneserier. Læser mest amerikanske tegneserier, både fra 'de to store' og fra Indie-udgivere. Yndlingsforfatterne er Grant Morrison, skarpt efterfulgt af Alan Moore, men han har også et blødt punkt for Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski og Brian K. Vaughan. Han er manden bag tegneseriesiden og som sådan den man skal kontakte hvis man har generelle spørgsmål eller kommentarer til siden.

3 tanker om “Danmark: nu med tegneserieråd!”

  1. Endnu er vi ved at få gang i sådan noget som, nå ja, en konto som vi kan have vores formue (ok, vores penge) stående på, men når det er klaret vil man kunne blive medlem via hjemmesiden (sandsynligvis noget med noget bankoverførsel).
    Hvis man er meget ivrig, kan man sikkert godt arrangere noget med Paw allerede nu. :)

    Og jeg havde lige sat næsen op efter at møde dig, så ja, det var lidt træls at du ikke dukkede op. En anden gang, så!

Der er lukket for kommentarer.