Robert E. Howard i 100 år

Conans “far” runder de 100

En kort gennemgang på den sidste dag af hundredeåret for forfatterens fødsel og 70 året for hans alt for tidlige død.

I virkelighedens verden nåede Robert E. Howard kun lige akkurat at runde de 30 før han tog sit eget liv. 30 år lyder ikke af meget, men i den korte tid nåede han faktisk en produktion på ikke mindre end 800 historier, digte og bøger. Siden da er hans værker blevet genfortalt i medier der stadigt var i deres vordan da han døde eller som slet ikke eksisterede den gang. Tegneserier, TV serier, Hollywood-film, computerspil, animerede film, action figurer – mon ikke den kære Robert E. Howard ville knibe sig selv i armen hvis han stadigt havde været i live her mellem jul og nytår og været i stand til at se den nuværende guvernør over Californien starte sin filmkarriere med at vække hans berømte barbar til live på det store lærred.
Howard, blandt fans kaldet REH, blev født i Texas i 1906, og fik efter fire års skriverier udgivet sin første historie som nitten-årig i det navnkundige magasin “Weird Tales”. Selv om han skrev i flere forskellige genrer er Howard nok først og fremmest kendt for at skrive “sværd og troldom”, en genre han af nogen tilskriver ham æren af at have skabt på samme måde som Tolkien ofte nævnes som fader til Fantasy som genre.

Det kan i nogen tilfælde være svært at se hvor den ene af de to genrer ender og den anden begynder, begge genrer har stærke krigere og magtfulde troldmænd, begge foregår i deres eget univers udsprunget af forfatterens fantasi som en verden “for længe siden”. Men Robert E. Howards verden er mindre romantisk end Tolkiens.

Howard voksede ikke op i et stille og roligt engelsk universitetsmiljø, men i et Texas hvor olieforekomster kunne bringe hundreder eller tusinder til en lille by for at bygge et samfund op, som så faldt fra hinanden når olien slap op. Disse hårdhudede pionerer går igen i REH’s fortællinger hvor en enkelt barbar kan drage ud for at vinde et kongedømme med intet andet end sværdet ved sin side og troen på sine egne evner.

Også forfaldet går igen i Howards historier, hvor hans forskellige helte lever i forskellige tidsaldre der både har deres blomstringstid og deres undergang. Conan lever for eksempel i den Hyboreanske tidsalder efter at Atlantis, hvor forgængeren King Kull herskede, er gået under. Og selv om Conan en dag vil sætte kongekronen på sit hovede, så ved vi at også hans imperie ikke vil blive noget tusindårsrige.

En anden indflydelse hos Howard var venskabet med forfatteren H.P. Lovecraft, som han korresponderede med fra 1930 og frem. Howard skrev en række historier som udspiller sig i Lovecrafts Cthulhu univers, som blandt andet kan læses i “Cthulhu, the Mythos and Kindred Horrors”.

Et godt eksempel herfra er “The Fire of Asshurbanipal”, hovedpersonerne Steve Clarney og hans afghanske guide Yar Ali er handlekraftige mænd som søger en skat i et hemmeligt tempel i ørkenen. Og i den ægte Lovecraft tradition skal det snart vise sig at gemte og glemte templer oftest har bedst ved at forblive sådan hvis man har liv og forstand kært.

Når man ser bort fra at hovedpersonerne er moderne mennesker og bevæbnet med Lee-Enfield rifler, så kunne handlingen lige så godt have passet på Conan, for mens Lovecrafts verden ofte vist blege belæste mennesker som fandt frem til længst glemte ritualer fra unævnelige kulter og monstre med massevis af slimede tentakler, så er det ofte den verden som Conan vandrer igennem på sin søgen efter nye eventyr.

Conan på dansk

De første danske udgivelser af Conan var baseret på Marvel Comics’ udgave som blev optrykt i Seriemagasinet sammen med en anden serie baseret på Howards figur Kong Kull, herskeren over atlantis.
Seriens popularitet første til at man også udgav en række albums med ham. Carlsen if udgav fire albums i farver med historier af Roy Thomas og tegninger af Barry Smith (senere barry Windsor-Smith) med titlerne “Tyve i Hyboria”, “Sorte vinger over Hyboria”, “Blodig morgen over Hyboria” og “Kaos over Hyboria”.

Interpresse udgav et enkelt album med Barry Smith og Roy Thomas’ udgave i deres Karat-serien (Karat-serien 2: Conan og Røde Sonja). Ved siden af fik Conan sin egen serie med under titlen “Barbaren Conan” som nåede at omfatte seks album: “Mørkets magter”, “Kannibaler i Zamboula”, “Slaveprinsessen”, “… og en heks skal fødes”, “Flammekalven” og “Yanaidars ligædere”.

Efter disse udgivelser i halvfjerdserne var der stille omkring danske udgivelser af Conan, som i mellemtiden blev filmatiseret to gange med Arnold Schwarzenegger i rollen som Conan. Schawzenegger optrådte også i en Conan-lignende rolle i “Red Sonja” med danske Brigitte Nielsen i titelrollen, men på grund af problemer omkring rettigheder kunne figuren ikke bære navnet Conan.

I 1993 besluttede Interpresse sig til atter at vove pelsen med en udgivelse i bladformat. Ialt nåede der at udkomme ni numre i perioden fra 15. juli 1993 til 18. januar 1995. Denne gang var det stadigt med historier af Roy Thomas, men fortrinsvist med John Buscema som tegner.

Conan hos Dark Horse

Selv om den danske udgivelse af Marvels Conan ikke kunne holde læserne fanget, så lever Conan i bedste velgående på det amerikanske marked, hvor forlaget Dark Horse har overtaget rettighederne til at udgive serien. Det har blandt andet medført at man har startet en komplet gendigtning af Robert E. Howards oprindelige historier med nye tegnere og forfattere. Desuden genudgiver man de klassiske historier af Roy Thomas, John Buscema og Barry Windsor-Smith med flere under titlen “Chronicles of Conan. Ud over dette lever Conan også videre udenfor de klassiske historier med bidrag fra kendte forfattere som Joe R. Lansdale, Kurt Busiek, Len Wein og ikke mindst den nye faste forfatter Timothy Truman. Røde Sonja videreføres i sin egen titel Red Sonja hos forlaget Dynamite Entertainment.

Links

http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_E._Howard

http://www.darkhorse.com/zones/conan/index.php

http://www.dynamiteentertainment.com/htmlfiles/c-Red_Sonja.html

Udgivet af

Kent Damgaard

Kent Damgaard er til daglig en stille og fredelig konsulent i IT branchen, men når mørket falder på skifter han til sin hemmelige identitet og skriver om superhelte, vampyrer, varulve og andre gode og rare ting på forskellige websites. Ud over Tegneseriesiden bidrager han til www.comicwiki.dk og forummet på www.comiczone.dk. Sidstnævnte har han fungeret som nyhedsredaktør for i en årrække. Indenfor tegneserier foretrækker han amerikanske superhelte, detektiver og horror, gerne ting der rækker tilbage til de gode gamles politiske ukorrekte pulp dage.

Skriv et svar