Den hemmelige identitet

Superman: Secret Identity - Clark Kent har fået superkræfterHans navn er Clark Kent, og han vokser op i en lille by i Kansas. I skolen er han lidt af en nørdet enspænder, men han har også et andet liv, en hemmelig identitet om man vil. Her taler jeg naturligvis om et hemmeligt indre liv, for i ulig sin kendte navnefælle har Clark Kent ikke superkræfter.

I hans verden – der ligner vores til forveksling – eksisterer Superman som en figur i tegneserier, og Clark er udsat for alt fra sjove Supermangaver fra slægtninge til daglige drillerier fra sportsheltene i skolen på grund af sit navn.
Men en aften mens han ligger i telt i bjergene, vågner han pludseligt op, svævende over jorden.
Clark Kent har fået superkræfter ligesom sin fiktive navnebror

Sådan begynder Superman: Secret Identity af Kurt Busiek og Stuart Immonen, og det er en meget anderledes superheltefortælling end vi er vandt til.

Clark er på intet tidspunkt oppe mod en fæl superskurk, hvis endelige mål er verdensherredømmet – vi følger ham derimod igennem livet, og selv om omdrejningspunktet altid er superkræfterne, indgår de på en naturlig måde i handlingen, og måden hvorpå han vælger at bruge dem (og ikke at bruge dem) er en logisk forlængelse af den person man ser på seriens sider – faktisk tjener de bare til at gøre personbeskrivelsen endnu mere overbevisende.

Superman: Secret Identity - et af de flotte opslagStuart Immonens tegninger underbygger på smukkeste vis historien med smukke, lette streger, farvelagt med et lidt retroagtigt feel.

Kurt Busiek har en forkærlighed for at bruge superheltegenren til at lægge en dyb menneskelig vinkel på alt det kulørte – vi så det i hans klassiske “Marvels” og han viser det ofte i serien Astro City, men dette er nok hans mest vellykkede skildring af et menneske, som tilfældigvis er berørt af omstændigheder og kræfter, der er større end ham selv.

Superman: Secret Identity er måske den bedste – og i al fald den mest fulstændige – personskildring i amerikansk mainstream i nyere tid, og med Immonens tegninger oveni er det en historie, man ikke bør snyde sig selv for, superheltefan eller ej.

Fakta om bogen

Titel: Superman – Secret Identity
Forfatter: Kurt Busiek
Tegner: Stuart Immonen
Udgiver: DC Comics (2004)
Bedømmelse: [rate 8.5]

Udgivet af

Ulf Reese Næsborg

Ulf Reese Næsborg er født i 1971, og har læst tegneserier siden da, hvilket vil sige at han har læst stort set samtlige albumudgivelser i Danmark indtil starten af 90'erne, hvor han begyndte at læse overvejende udenlandske tegneserier. Læser mest amerikanske tegneserier, både fra 'de to store' og fra Indie-udgivere. Yndlingsforfatterne er Grant Morrison, skarpt efterfulgt af Alan Moore, men han har også et blødt punkt for Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski og Brian K. Vaughan. Han er manden bag tegneseriesiden og som sådan den man skal kontakte hvis man har generelle spørgsmål eller kommentarer til siden.

2 tanker om “Den hemmelige identitet”

  1. Den lyder ganske sjov :) minder mig lidt om den Elseworlds historie med Batman som Chris Golden lavede hvor Batman er en udviklingshæmmet mand som man følger i ugerne op omkring premieren på Batman filmen. Både Robin og Jokeren er med, sådan helt på deres egen måde.

Der er lukket for kommentarer.