Milde Marx! – Lawman af Erwin Neutzsky-Wulff og Jørgen Bitsch

Omslaget til LawmanSatiren har det ikke nemt. Ikke som følge af Jyllandsposten men fordi satirens yndlingsobjekter, politikerne, fremtræder så karrikerede, at de næsten overfløddiggør satirikerens latterliggørende pen.

Når en minister med spindoktoreret arrogance afviser enhver kritik, når en anden folkevalgt leder efter farlige muslimer under taburetten, og en tredje ser kommunister allevegne, kan det være svært at finde den rette grimasse. I værste fald vænner vi os til dem, og bemærker hverken snorene eller reklamesmilet. Som allerede Guy de Maupassant udtrykte det: “Vi lever i et århundrede, hvor skælmene minder om ligbærere og kalder sig: Politikere.”

Men ind på scenen kommer Lawman, en tegneserie skrevet af forfatteren [[Erwin Neutzsky-Wulff]] (bl.a. Døden) og tegnet af Jørgen Bitsch ([[Overdanmark]]), der satiriserer over den omsiggribende højrefløjs paranoid-satiriske udlægning af dagens Danmark og den klassiske (amerikanske) superhelt. [[Lawman]] er nemlig en ægte dansk superhelt, der har påtaget sig at bekæmpe de samfundsundergravende elementer.

De første fire historier stammer tilbage fra 2002-3, mens den sidste er fra 2008. I den indledende historie får vi Lawmans oprindelseshistorie: Inden han iførte sig kappe, maske og spandex var han et postbud, hvis job blev overtaget af indvandrere pga. “positiv forskelsbehandling.” Først da – og godt hjulpet på vej af nyhedsmedierne – blev denne moderne Holger Danske vakt til dåd. For der er jo nok at tage fat på, eller rettere uddele tæsk til, heriblandt pushere, zombificerede autonome og forsvarsadvokater.

Superskurke er der naturligvis også i Lawman: General BZ, der drømmer om at indføre et stalinistisk diktatur, Babu Satan, der vil gøre alle danskere til muslimer, og – mest markant skildret af dem alle – Kaptajn Anarko, der vil “ned med alting” og kommer med udbrud som “Milde Marx!” Endelig er der Saddam Hussein, som pønser på at omskabe Irak til en turistattraktion, men heldigvis kommer Lawman den frie verden til undsætning.

Karikeret? Javist, men når skælmene minder om ligbærere, må satirikeren slibe pennen en ekstra gang, for satire skal gøre ondt. Og Neutzsky-Wulffs og Bitschs satire gør ondt -på undertegnede især på grund af deres demaskerende portræt af superhelten som borgerskabets fascistoide repræsentant. Satiren understreges gennem klassiske tekstbokse, farvelægning i raster, flotte splashpages og en streg som lægger sig op af guldalderens tegnestil, pasticheagtig, men dog personlig. Visse steder kan rammerne virke for små til, at Bitschs talent rigtig kan træde frem, men det påvirker ikke helhedsindtrykket af en flot og gennemført satirisk tegneserie.

Fakta om serien

Lawman (2008) 45 sider i farver

Forfatter: Erwin Neutzsky-Wulff

Tegner: Jørgen Bitsch

Forlag: Progressive Publishing

Se iøvrigt Jørgen Bitschs hjemmeside: Qualitycomics.dk

Udgivet af

Thomas Strømsholt

Thomas Strømsholt, der kom til verden samme år som Arkham Asylum, elsker tegneserier – ellers ville han jo ikke skrive om dem her på Tegneseriesiden. Blandt hans favoritkunstnere inden for dette fantastiske medium er George Herriman, Winsor McCay, Chester Gould, Grant Morrison, Jack Cole, Al Feldstein, Tardi, Bob Powell, Boucq, Alex Raymond, Jack Davis, Wally Wood, Harvey Kurtzman, Milton Caniff, Berni Wrightson, Frank Quitely, Will Eisner, Hergé, Jim Holdaway og Duncan Fegredo (to keep it short!) Hvad Strømsholt foretager sig, når han ikke skriver til Tegneseriesiden, er stillet til offentligt skue på www.tstromsholt.dk.

5 tanker om “Milde Marx! – Lawman af Erwin Neutzsky-Wulff og Jørgen Bitsch”

  1. Tak for anmeldelse! Og så skal jeg da lige i forbifarten nævne, at LAWMAN netop har modtaget prisen som BEDSTE DANSKE TEGNESERIEALBUM 2008 …

  2. Det holdt hårdt, men stort tillykke herfra til både til dig Erwin og til Jørgen.

    Jeg sidder netop nu og prøver at få et stort interview, som Jørgen Bitsch har været så flink at stille op til, ned på papir. De fleste ved nok hvem Erwin Neutzsky-Wulff er, men hans partner-in-crime (fordi partner-in-law bare lyder forkert :) ) er faktisk interessant og overraskende på mange områder.

  3. Bedste TV giver en Emmy, og bedste CD en Grammy – så LAWMAN må vel have fået en Commie …

Der er lukket for kommentarer.