Charles Burns til komiks.dk

Charles Burns, skaberen af Black Hole, kommer til komiks.dk i 2010Endnu en legende fra den uafhængige, amerikanske graphic novel-scene besøger København! Komiks.dk og Forlaget Fahrenheit præsenterer Charles Burns på festivalen i 2010!

Det var et møde med tegneserielegenden Art Spiegelman, der gav Burns sit første gennembrud som tegneserieskaber. Han blev bedt om at yde bidrag til Spiegelmans Raw Magazine, hvilket blandt andet resulterede i historier som Big Baby og Dog Boy. Til Heavy Metal Magazine skabte han figuren El Borbah, der er en hybrid imellem en privatdetektiv og en mexicansk wrestler. Hovedparten af Burns’ tidlige arbejde er siden hen blevet opsamlet og kan stadigvæk fås den dag i dag. Det helt store gennembrud kom dog med hovedværket Black Hole, der udkom i serieformat fra 1994 til 2004. Værket blev senere samlet i en lettere redigeret udgave og blev udgivet af Fantagraphics Books. På dansk udkommer Black Hole på Forlaget Fahrenheit.

Af andet arbejde fra Burns kan nævnes den fotografiske kunstbog One Eye samt hans bidrag til den animerede, franske antologifilm Peur(s) du Noir. Burns skabte også coveret til Iggy Pops album Brick by Brick fra 1990.

Burns kombinerer klare linjer med stærke kontraster og skaber en stemning af skæv uhygge. Black Hole er ofte blevet sammenlignet med film af både David Lynch og David Cronenberg, men værket er på alle måder helt og aldeles originalt og unikt.

Komiks.dk og Forlaget Fahrenheit er stolte over at kunne præsentere Charles Burns på Komiks.dk i 2010.

Udgivet af

Michael Lindal Andersen

Michael er født i det herrens år 1976. Han er en af de skyldige bag Københavns Internationale Tegneseriefestival, Komiks.dk, har skrevet tegneserienoveller til det engelske independent forlag Accent UK og nusser til daglig rundt på et tophemmeligt folkebibliotek et sted i Danmark. Hans tegneserieinteresse startede med serier som Yoko Tsuno og Linda og Valentin, fortsatte med Spider-man og Fantastic Four og er i de senere år muteret til en næsten uigenkendelig størrelse, der foretrækker grafiske romaner (gammel vin på herlige nye flasker) fra forfattere som Alan Moore, Daniel Clowes og Craig Thompson. Det er hans faste overbevisning, at især Scott Pilgrim styrer verden.

5 tanker om “Charles Burns til komiks.dk”

 1. Yay. Ser frem til den danske udgave af Black Hole (nu har jeg undladt at læse den på engelsk, fordi den skulle blive oversat). Har Burns egentlig ellers været ude på dansk? Det eneste, jeg kan huske, er en enkelt illustration i en horror-antologi et sted.

   1. For at det ikke skal være løgn, tror jeg, at illustrationen var i “Gys! : hårrejsende uhygge! : R.L. Stines yndlingshistorier”. Det var i al fald en overraskelse, så meget kan jeg huske :)
    Synes, det er ved at være længe siden, den danske Black Hole blev annonceret… hvad er der med de forlag?

 2. Det fede ved at arbejde på et bibliotek er, at man nemt kan verificere den slags Det ER i Gys! Hårrejsende Uhygge, at Burns har leveret hele to illustrationer. Hvilket også var nyt for MIG :-) Så indtil Black Hole kommer på dansk vil det eneste Charles Burns på dansk være at finde i børnebiblioteket :-)

  Black Hole er fantastisk. Helt og aldeles. Men den bør ikke stå i børnebiblioteket :-)

Der er lukket for kommentarer.