Green Lantern/Green Arrow nr. 1

Let us be lovers well marry our fortunes together Forside
Ive got some real estate here in my bag
So we bought a pack of cigarettes and mrs. wagner pies
And we walked off to look for america

Paul Simon: America

Ja det virker måske lidt mystisk at indlede en anmeldelse af en superhelteserie med et citat fra en gammel sang af Paul Simon, men jeg kunne ikke lade være med at tænke på den efter at have læst den første historie i dette genoptryk af Denny O’Neil og Neal Adms’ klassiske udgave af de to helte.

Ikke så meget på grund af det sammenbrud i forholdet mellem to mennesker som sker gennem teksten, men simpelthen fordi den afspejler en tidsånd fra den gang serien blev skabt. Tiden er starten af halvfjerdserne, og ovenpå tressernes blomsterbørn og ungdomsoprør så var der ved at tegne sig en større social bevidsthed hos folk sammen med en søgen efter en ny identitet. Det slog også igennem i tegneseriemediet hvor emner der tidligere havde været tabu begyndte at dukke op.

I Michael G. Nielsens forord til hæftet står der at samarbejdet mellem Adams og O’Neil var et hit, men det er nok mere i bakspejlet man kan tale om et hit, Dick Lupof og Don Thompson skriver for eksempel i forordet til “The Comic Book Book”

The difficulty of integrating such serious themes into a basically entertainment-oriented medium was exaplified by the sad case of DC’s Green Lantern – Green Arrow comic. At the very same time that comic was achieving wide notice and high praise for tis courageous approaches to such topics as racial prejudice and the menace of pollution, its sales plummeted to the point where it had to be suspended!

Men uagtet salgstallene, så er der nok ikke nogen tvivl om at når Miller, Moore og andre senere kunne tage kontroversielle politiske mener op i deres tegneserier, så skyldes det at der også at der tidligere har været serier som denne.

Det hele sættes i scene da Green Lantern uforvarende kommer til at krydse klinger med Green Arrow. Han kommer flyvende oppe fra luften for at redde en mand der overfaldes af en ung rod – tror han ihvertfald, men nede på jorden kan Green Arrow tegne et ganske andet billede, den “stakkels” overfaldne er en bolighaj og hans lejere som er fattige og sorte har svært ved at forstå at Green Lantern ikke er på deres side.

Lidt naivt forsøger Green Lantern at appellere til bolighajens bedre jeg, og ender i stedet for i håndgemæng med hans håndlangere og i unåde hos de galaktiske vogtere. Efter en lang og følelsesladet tale fra Green Arrow lykkedes det dog at tale de galaktiske vogtere ud af elfenbenstårnet, så de sender en af deres repræsentanter ud på biltur med de to superhelte, længe inden der var noget der hed roadmovie, for at se med egne øjne hvad det er for en menneskehed de forsøger at hjælpe. Som Green Arrow udtrykker det “Der er et smukt land derude et sted! Lad os tage ud og finde det” – all gone to look for America.

Trods det at der er gået 35 år fra serien oprindeligt blev skrevet kan man sige at mange af de problemer som serien tager fat på stadigt er relevante, men præsentationen af dem kan godt virke lidt slidt set med vore dages øjne, referencer til Martin Luther King og Robert Kennedy virker måske mindre stærkt i en post 9/11 verden. Og det er i grunden synd, for ligesom Green Lantern kunne vores verdensbillede som flyder over med spindoktorer og “der er ikke noget at komme efter” kunne måske også godt tåle at blive rystet lidt ned på jorden igen.

Men uanset om man synes at O’Neils historier står distancen, så er Neal Adams tegninger stadigt fremragende selv med vore dages målestok, og det alene var nok til at få mig til at bruge de små tres kroner på en serie med to figurer jeg ellers normalt aldrig følger med i. Så jeg ender nok også med at købe det næste nummer i serien, og bede en stille bøn til at Egmont tager sig sammen og udgiver det sidste bind i trilogien af Batman tegnet af Adams.

Udgivet af

Kent Damgaard

Kent Damgaard er til daglig en stille og fredelig konsulent i IT branchen, men når mørket falder på skifter han til sin hemmelige identitet og skriver om superhelte, vampyrer, varulve og andre gode og rare ting på forskellige websites. Ud over Tegneseriesiden bidrager han til www.comicwiki.dk og forummet på www.comiczone.dk. Sidstnævnte har han fungeret som nyhedsredaktør for i en årrække. Indenfor tegneserier foretrækker han amerikanske superhelte, detektiver og horror, gerne ting der rækker tilbage til de gode gamles politiske ukorrekte pulp dage.

2 tanker om “Green Lantern/Green Arrow nr. 1”

  1. Købte den i dag:)

    Den er pengene værd!

    Meget persondybte, mangler dog en smule mere overdrevet action:D

    Ellers giver jeg den et fremragende 8.8/10 for en vleformuleret og dyb tegneserie der bare SKAL købes, nu hvor man kan følge med fra starten, hvilket jeg har tænkt mig at gøre;)

  2. Jeg har gode minder om O’Neil/Adams’ GL/GA, men det er efterhånden mange år siden jeg har læst dem, så måske jeg skulle lægge penge i denne udgivelse? Jeg er i al fald fristet.

Der er lukket for kommentarer.